Americanii scot noile probe care ar putea răsturna decizia TAS în scandalul Bărbosu-Chiles. Cu ce imagini contraatacă acum

de: Daoud Andra
20 08. 2024

Scandalul de la gimnastică nu s-a încheiat, deși TAS a dat verdictul, în favoarea Anei Maria Bărbosu. Americanii nu se lasă și vor să demonstreze cu orice preț că Jordan Chiles are dreptul de a păstra medalia de bronz și au scos la iveală noi imagini, pentru a dovedi că s-au încadrat în regulament.

Imaginile cu care americanii contraatacă, în scandalul de la gimnastică

A trecut mai bine de o săptămână de când Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat verdictul, în cazul de la gimnastică. În timp ce Ana Bărbosu și-a primit medalia de bronz, Jordan Chiles a păstrat-o pe cea primită la Paris, dar nu mai figurează în palmaresul ei. După decizia dată de TAS, americanii au prezentat noi probe în favoarea lor, însă acestea nu au mai fost luate în considerare.

Echipa din Statele Unite a atacat decizia și a depus imagini în care se vede că antrenoarea lui Jordan Chiles a depus prima contestație la 47 de secunde după afișarea notei pe tabela de marcaj, iar pe a doua la 55 de secunde. S-a încadrat, astfel, în minutul prevăzut în regulament, însă TAS nu permite redeschiderea unui dosar, după ce a fost pronunțată decizia. Aceste imagini nu erau disponibile în momentul în care au avut loc audierile. În acest context, americanii se simt nedreptățiți și acuză Tribunalul că ar fi favorizat România, în acest caz.

Nemulțumiri cu privire la arbitraj

Publicația ”The Sports Examiner” a realizat o analiză a cazului și a arătat că Donatella Sacchi (Italia), șefa Comitetului Tehnic care a înregistrat contestația depusă de Cecile Landi la Paris, nu a avut nicio obiecție cu privire la momentul în care aceasta a fost depusă, fiind încă un semn că minutul prevăzut în regulament a fost respectat.

Site-ul menționat atrage atenția și asupra unei alte probleme și anume lacunele din sistemul de arbitraj de la Olimpiadă. În lipsa unui mecanism de monitorizare în privința depunerii contestațiilor, arbitrii au fost nevoiți să ia în considerare toate plângerile, înclusiv pe cele potrivit cărora nu s-a respectat timpul regulamentar pentru contestarea notei.

”Lipsa acestui sistem de monitorizare e vina Federației Internaționale de Gimnastică. Donatella Sacchi și Cécile Canqueteau-Landi nu pot fi arătate cu degetul pentru această situație“, a concluzionat ”The Sports Examiner“.

Autoritățile din România au pledat pentru ca organizatorii Jocurilor Olimpice să le ofere medalii de bronz tuturor celor trei gimnaste implicate în scandal, respectiv Ana Maria Bărbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea, pentru a încheia cazul definitiv. Constestația Sabrinei nu a fost admisă de TAS, ci doar a Anei Bărbosu.