Americanii ”alimentează” războiul dintre Rusia și Ucraina: câți bani au băgat până în prezent

de: Puiu Alexandru
19 06. 2019

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina continuă să fie la un nivel foarte periculos. Nu ajută nici faptul că Statele Unite ale Americii oferă ”ajutor militar” Ucrainei.

Din motive greu de înțeles, Statele Unite ale Americii au făcut ”donații” semnificative de tehnică militară în direcția Ucrainei. Acestea au accelerat în ultimii ani, după ce s-au văzut primele gesturi în această direcție în 2014.

Pentagonul a anunțat marți acordarea unui nou ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina. În mod oficial, suma de bani este menită pentru consolidarea capacităților navale și terestrei ale fostei republici sovietice, conform AFP. Noul ajutor ridică totalul ”investițiilor” la 1,5 miliarde de dolari din 2014 până acum. Conform comunicatului emis de Pentagon, inițiativa SUA va facilita furnizarea de armamente și radare către armata ucraineană.

Potrivit agenției de presă EFE, pe lista materialelor primite de soldații ucrainieni intră puști cu lunetă, echipamente pentru vizibilitate nocturnă, lansatoare de grenade și diverse dispozitive pentru detectarea de proiectile. „Această cooperare în domeniul securităţii este posibilă datorită progresului continuu înregistrat de Ucraina în ceea ce priveşte adoptarea de reforme instituţionale-cheie în materie de apărare, menite să alinieze apărarea Ucrainei la principiile euro-atlantice”, a adăugat Ministerul Apărării al SUA.

Apogeul conflictului dintre Ucraina și Rusia s-a produs în 2014, când a avut loc anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Conflictul cu separatiştii proruşi din estul Ucraina s-a soldat din 2014 până în prezent cu circa 13.000 de morţi. Cele două republici separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi-au proclamat în mod unilateral independenţa în 2014 şi spun că vor să se alăture în cele din urmă Federaţiei Ruse.

Din acel moment, ucrainienii s-au bucurat de suport sporit din partea Uniunii Europene și a NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord). Autoritățile europene au solicitat însă Guvernului de la Kiev o implementare mai eficientă a unor reforme politice și economice, considerate ca fiind indispensabile.