”America e la un pas de legea marțială”. Ce a decis Donald Trump în aceste zile

de: Ștefan R. Apostol
25 07. 2020

Conform informațiilor publicate în presa de peste ocean, și în urma evenimentelor de pe teritoriul Americii, Trump vrea să folosească legea marțială pentru terorizarea americanilor și să fure următoarele alegeri.

Ultimele evenimente din America forțează mâna președintelui Trump

Pe 23 iulie, primarul din Portland a fost gazat de poliția secretă pe care Donald Trump i-a trimis să ocupe orașul. Cu puțin timp înainte, Trump a anunțat că trimite trupele de șoc ale noii sale poliții secrete, bărbați în armuri de camuflaj, care transportau mitraliere, răpeau oameni de pe străzi și acum gazează primarii, la nivel național. La 1 iunie 2020, în timp ce tulburările au survenit în orașele din toată țara după uciderea lui George Floyd de poliția din Minneapolis, președintele Donald Trump a mers la Grădina Trandafirilor de la Casa Albă pentru a face un anunț uluitor. În timp ce protestatarii au intrat pe străzile din afara gardului complexului, Trump a ordonat guvernanților și primarilor să oprească tulburările.

Surse au declarat pentru NBC News că Trump a avut în vedere evocarea Legii Insurecției, o lege adoptată în 1807 și extinsă în 2006, care oferă președintelui autoritatea de a folosi forțele armate americane, inclusiv Garda Națională, în interiorul granițelor SUA pentru a restabili ordinea și aplicarea legilor în circumstanțe limitate. Comentatorii critici au răspuns rapid că Trump și-a depășit autoritatea. Cu toate acestea, cuvintele „legea marțială” și hashtag-ul „# MartialLaw2020” au început să facă tendințe pe Twitter, în timp ce criticii președintelui au început să pretindă că este primul pas într-o preluare militară și suspendarea democrației.

”America e la un pas de legea marțială”. Ce a decis Donald Trump în aceste zile

Constituția, destul de surprinzător, este tăcută în privința legii marțiale și a puterilor de urgență. Legea marțială și puterile de urgență nu au fost de fapt neobișnuite la fondarea națiunii și mai multe constituții ale statului le-au prevăzut în cazuri de urgență. Totuși, această tăcere nu i-a împiedicat pe președinți să exercite astfel de competențe, în general la cerere și cu cooperarea statelor. Chiar dacă președintele Trump ar încerca să invoce legea marțială sau puterile de urgență, susținând că sunt inerente autorității sale în calitate de comandant șef al forțelor armate, instanțele ar avea ultimul cuvânt. Instanțele trebuie să rămână deschise chiar și în timpul urgențelor grave.

Donald Trump, conform democraților, în acest moment abuzează de statutul său, astfel că democratul Ron Wyden a tras un semnal de alarmă și dezaprobă tactica autoritară folosită de guvernul federal în Portland, spunând că reprezintă o ameninţare „enormă“ la adresa democraţiei, în timp ce colegul său, senatorul Jeff Merkley, a descris-o drept un „asalt în stil militar, dar puţin stilizat”.

Ce a decis Donald Trump în aceste zile

Președintele Trump a anunțat miercuri că trimite mai mulți agenți de aplicare a legii federale la Chicago și Albuquerque, demonstrând efortul pentru a ajuta la combaterea criminalității, în timp ce a ținut un discurs care părea conceput pentru a înscrie puncte politice împotriva liderilor democrați și a arde legea și ordinea. Apărând la un eveniment alături de cei mai buni oficiali ai forței de ordine federale și membrii familiei victimelor infracțiunii, Trump a oferit puncte de discuție aprinse care au avut drept scop direct celor care au pledat pentru redirecționarea finanțării de la aplicarea legii către alte eforturi. El a acuzat creșterile recente ale violenței în unele orașe asupra liderilor care au susținut astfel de demersuri și a spus că intenționează să crească prezența forțelor de ordine federale pentru a reduce criminalitatea. Observațiile păreau de natură să agraveze tensiunile dintre administrația sa și oficialii locali și rezidenții care deja se plictisesc de ofițerii americani militarizați care călătoresc pe străzi. La scurt timp după ce a terminat de vorbit, primarul din Chicago l-a acuzat pe Trump că a încercat să se distragă de la manipularea sa cu pandemia coronavirusului.

”În ultimele săptămâni, a avut loc o mișcare radicală de defundare, demontare și dizolvare a departamentelor noastre de poliție. Politicieni extremiști s-au alăturat acestei cruciate anti-poliție și au destrămat neîncetat eroii noștri ai legii. Pentru a privi acest aspect din orice punct de vedere, efortul de a închide poliția în propriile comunități a dus la o explozie șocantă de împușcături, ucideri, crime crunte și acte de violență.”, a spus Trump.

Deși este adevărat că violența a crescut recent în unele orașe, coincidând cu o pandemie globală și proteste uriașe împotriva rasismului și a brutalității polițienești, experții atenționează și trag o concluzie fermă din astfel de date. Deplasările, cel puțin la început, vor fi concentrate la Chicago și Albuquerque, unde procurorul general William P. Barr a declarat că Departamentul de Justiție va derula un program lansat la începutul acestei luni în Kansas City, Mo., pentru a crește numărul de agenți. de la FBI, Serviciul Marshals din SUA, Administrația de aplicare a drogurilor și Biroul de alcool, tutun, arme de foc și explozive. Programul a fost numit „Operațiunea Legendă” pentru a-l onora pe LeGend Taliferro, în vârstă de 4 ani, care a fost împușcat și ucis în Kansas City luna trecută.

Barr a spus că mai multe orașe ar putea fi adăugate la operațiune în săptămânile următoare. El a spus că guvernul federal a trimis peste 200 de agenți în Kansas City, iar Chicago va primi un număr similar și peste 35 de agenți vor fi trimiși la Albuquerque. Acestea vor fi adăugate forțelor de lucru existente împotriva criminalității anti-violență, a spus Barr. Chad Wolf, secretarul pentru securitate internă, a declarat că, deși operațiunea va fi condusă de Departamentul de Justiție, anchetatorii de la Departamentul de Securitate Internă vor contribui și ei.

Funcționarii locali salută adesea ajutorul federal și resursele pentru combaterea criminalității violente. Ofițerii de poliție lucrează frecvent împreună cu agenți din FBI, DEA și ATF la grupurile de lucru concentrate pe bande, droguri sau arme, iar oficialii de stat dau adesea omologilor lor federali autoritatea pentru a ajuta cu aplicarea legii locale. Dar, în mare parte, din cauza răspunsului agresiv și militarizat al administrației Trump la proteste împotriva rasismului și brutalității poliției, relația de cooperare în mod normal a fost încordată. Tensiunea a devenit deosebit de accentuată în ultimele zile după ce agenții vamali și de protecție a frontierei au fost surprinși de protestatarii în imagini, cum umpleau vehicule nemarcate în Portland, Ore. și Chicago. cu oameni arestați pe străzi. Oficialii federali și-au apărat răspunsul în Portland, afirmând că ofițerii protejau clădirile guvernamentale din SUA într-un oraș care a văzut noapte după noapte valuri de protestatari îmbrăcați în negru aruncând proiectile și încercând să dea foc casei federale.

Observațiile lui Trump, de miercuri, păreau a fi la fel de concentrate pe atacarea adversarilor politici, precum și pe detașarea unei operațiuni de siguranță publică. El a bifat incidente violente, de mare anvergură sau a oferit date din New York, Philadelphia, Chicago și Albuquerque, care sunt conduse de primarii democrați și a îndemnat oamenii să-și ajute responsabilii aleși locali. Printre cazurile pe care le-a citat a fost unul chiar de marți seară, când 15 persoane au fost rănite, două critic, într-o filmare în afara unei case funerare din Chicago.

„Trebuie să ne amintim că munca de poliție a unui cartier se încadrează pe umerii conducerii locale, alese. Atunci când abdică de datoria lor, rezultatele sunt catastrofale.”, a spus Trump.

Chiar înainte de anunțul de miercuri, desfășurarea de către Trump a forțelor de ordine federale ca răspuns la violență și tulburări civile a stârnit o  reacție de ultraj semnificativă. Miercuri, mai mulți parlamentari din Oregon, printre care cei de la Sens, Jeff Merkley (D) și Ron Wyden (D), au solicitat în mod oficial ca inspectorii generali ai Departamentului de Justiție și ai Securității Interne să cerceteze „prezența nerecuperată și acțiunile violente ale forțelor federale dislocate recent în Portland.“

Robert M. Chesney, profesor și decan asociat la Școala de Drept a Universității din Texas și co-fondator al blogului Lawfare, a avertizat într-un e-mail în martie că dacă a avut loc o situație de urgență în SUA care a necesitat o intervenție militară, de asemenea, pericolul ca chiar și o preluare militară pe termen scurt să poată dăuna permanent democrației.

„Asta ar depinde de ceea ce s-ar întâmpla exact. Dacă există o circumstanță tragică care a justificat cu adevărat legea marțială (să spunem că există o invazie sau un dezastru atât de masiv încât toată autoritatea civilă a dispărut), atunci da, ar exista impacturi, dar probabil că acestea vor fi depășite în circumstanțe. Pe de altă parte, dacă legea marțială a fost aplicată fără o justificare suficientă, atunci prin definiție este dăunătoare libertății și statului de drept.”, a scris Chesney.