Amenzile care i-au speriat pe români. Au funcționat, ce s-a anunțat acum dintr-o zonă importantă a țării

de: Ștefan R. Apostol
04 01. 2023

În octombrie anul trecut, Ministerul Mediului anunța o nouă lege care stabilea quantumul amenzilor pentru turiștii care încalcă legea. Sumele, extrem de mari, aveau în vizor eliminarea poluării cu gunoaie, și nu numai, a zonei protejate, din subordinea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Conform unor rapoarte, se pare că măsura a funcționat în zonele vizate de aceste sancțiuni, având în vedere amenzile care i-au speriat pe români.

Decizia Ministerului Mediului și amenzile care i-au speriat pe români

În luna octombrie, ca urmare a gradului mare de poluare din zona Deltei Dunării, incluse în zona protejată din subordinea Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, la nivel guvernamental se lua o hoărâre, publicată în Monitorul Oficial, care reglementa quantumul amenzilor pentru încălcarea normelor de poluare.

Conform deciziei de guvern, se stabileau amenzi curpinse între 15.000 – 50.000 de lei, vizând românii care comit greșeli când merg în vacanță în zonele protejate Vadu ș Corbu. Până la noua hotărâre a Guvernului de a majora amenzile, ARBDD acorda amenzi, dar nu suficient de mari, încât să-i determine pe români să nu mai campeze sau să polueze cele două zone.

În urma decizie guvernului, amenzile au crescut, mai ales pentru românii care comiteau aceste greșeli în vacanțele de sezon. Instituția care administrează biosfera Deltei Dunării a anunțat decizia de majorare a amenzilor, între 15.000 – 50.000 de lei, pentru cei care încalcă aceste prevederi:

„Actul normativ vizează ca sancţiunile prevăzute de Legea nr. 82/ 1993 să fie în concordanţă cu contravenţiile prevăzute la art. 53 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/ 2011, fără a depăşi limitele prevăzute de aceasta”, transmitea ARBDD la momentul publicării hotărârii.

Noile măsuri au funcționat, anunță guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării

Astăzi, conform reprezentanților ARBDD, se pare că amenzile i-au speriat pe români, iar nivelul de poluare ar fi scăzut considerabil:

„Multe sunt situațiile în care s-a renunțat la acele practici care până nu demult nu erau deloc evitate de turiști sau localnici, amenzile referindu-se nu doar la activitatea turistică, ci la activitatea tuturor de pe raza rezervației”, a declarat guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD), Gabriel Marinov.

Conform aceluiași reprezentant ARBDD, au fost aplicate aproximativ 15 sancțiuni de la implementarea hotărârii guvernului, valorile fiind cuprinse între 6.000 și 10.000 de lei, dar și o sancțiune de cel puțin 1.000 de lei pentru campare într-una din cele două zone protejate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în sezonul estival din 2023 și dacă quantumul acestor amenzi va crește sau va rămâne la nivelul decis în octombrie 2023.