21 mart. 2023 | 14:26

Amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege. Ce trebuie să faci în această primăvară

Utile
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege. Ce trebuie să faci în această primăvară
Ce trebuie să faci în această primăvară cu pomii din grădină

Atunci când ești proprietarul unei locuințe la nivelul solului, în afară de modul în care construiești casa, Codul Civil reglementează și stabilește și alte aspecte extrem de importante. De la modul în care se plantează anumiți pomi și până la locul unde ar trebui să se scurgă apa de ploaie, toate sunt regăsite în legislație, iar nerespectarea acestor norme poate aduce amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege. Citește mai departe și află ce trebuie să faci în această primăvară.

Codul Civil atrage amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege

După cum bine știm, perioada primăverii este și momentul în care avem parte de precipitații ceva mai abundente, iar apa de ploaie, în general, se scurge de pe case, uneori în zone în care nu ar trebuie. Din acest considerent, legislația în vigoare, Codul Civil, prevede anumite aspecte de care trebuie ținut cont, dar și despre quantumul de amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege.

Cu alte cuvinte, vorbim de reglementările regăsite în articolului 611 din Codul civil, care spune că „Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”. În cazul în care acest aspect este neglijat de cel în cauză, amenzile sunt extrem de mari, conform legii Codului Civil.

Vezi și: Când ai voie să treci legal prin curtea vecinului. Ce este dreptul de trecere, de fapt. Prevederea din Codul Civil care provoacă mereu dispute

Ce trebuie să faci în această primăvară cu pomii din grădină

Același cadru legal din Codul Civil mai prevede anumite norme legate de plantarea pomilor și întreținerea acestora pe timpul primăverii. Și în acest caz, dacă nu se ține cont de aspectul legal, proprietarii pot primi amenzi uriașe. Concret la articolul 613 din Codul Civil, denumit „Distanţa minimă pentru arbori”, este stabilită distanța minimă de plantare a pomilor:

„Art.613:

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.”, se arată în Codul Civil.

Vezi și: Toţi românii care stau la casa trebuie să ştie. Ce este gradul de însorire a locuinţei, mulţi habar nu au. E ilegal dacă nu ţii cont de el

Așadar, deși ne plac să-i avem în curte, legea nu ne permite să-i plantăm unde și cum ne convine, darne obligă și să-i îngrijim. Așadar, mare atenție, sau primești amenzi uriașe dacă nu ții cont de legislația în vigoare.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro