Amenzi uriașe pe litoralul românesc! Ce nereguli au găsit inspectorii în Costinești sau Mamaia

de: Oriana Popescu
05 07. 2023

A venit sezonul estival și toată lumea pleacă la mare, la soare, unde distracția e în toi. Toate par frumoase, dar mare atenție la ceea ce mâncați, căci au apărut nereguli, iar amenzile curg pentru patronii restaurantelor de pe litoralul românesc.

Restaurantele de pe litoralul românesc sunt în pericol

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au luat la bani mărunți fiecare restaurant și spațiu comercial din Mamaia și din Costinești. În numai o săptămână s-au dat amenzi de  peste 220.000 de euro şi au fost retrase peste 100 de kilograme de carne, care ar fi putut să pună în pericol sănătatea turiștilor.

Aceste amenzi au fost date pentru că nu s-au respectat normele igienei, carnea, în special, nu era păstrată la temperatura optimă, astfel că, ajungeau să fie comercializate deja alterate la prețuri tot mai mari. Inspectorii ANSVA au mers în ultima săptămână la aproape 500 de restaurante, peste 60 de pizzerii, zeci de cofetării, cantine şi 12 tabere şcolare.

Citește și: E ireal ce urmau să mănânce turiștii pe litoralul românesc. 150 de kg fatale au fost confiscate de urgență

Nereguli găsite pe litoralul românesc. Turiștii sunt în pericol?

Nu este primul an când lucrurile pe litoralul românesc iau o altă întorsătură. Și anul trecut, inspectorii ANSVSA au găsit mâncare expirată, curățenia care lăsa de dorit, dar și etichetele modificate, în așa fel încât să păcălească cumpărătorii. Astfel că, analizând mai bine situația, s-a comercializat și carne expirată de șapte ani de zile.

Mamaia și Costinești sunt cele mai vizitate stațiuni de români, dar, pentru a preveni pericolele de la malul mării, inspectorii ANSVA au mers și în Năvodari, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia și Constanța, pentru a verifica cum stau lucrurile și acolo. Iar ce a urmat era de așteptat, igiena lăsa de dorit, iar carnea era alterată, astfel că, inspectorii au fost nevoiți să aplice sancțiuni contravenționale asupra a 62 de unități, cu amenzi în valoare totală de 617.200 de lei.

Ba mai mult decât atât, unei braserii cunsocute din Mamaia Sud i s-a interzis solemn continuarea activității, iar un restaurant din Costinești a primit o Ordonanță de Suspendare a Activității.

Citește și: Amenzi uriașe pentru localurile de pe litoralul românesc. Anunțul făcut de inspectorii ANPC