Amenzi rutiere în Grecia. Ce riscă toți turiștii români care comit aceste ilegalități grave

de: Ștefan R. Apostol
04 07. 2021

Ca și în România, turiștii care ajung în Grecia trebuie să respecte legislația în vigoare. Așa se face că, odată ajunși în Grecia cu mașina personală, va trebui să respectăm Codul Rutier de pe teritoriul elen. Încălcarea legislației ne poate costa mai mult decât un sejur pe plajele elene.

Turiștii români sunt obligați să respecte legislația elenă

Așa cum România are pretenția ca turiștii străini ce călătoresc și staționează pe teritoriul românesc să respecte legislația, exact același lucru este valabil și pentru turiștii români, odată ajunși în Grecia.

Fie că vorbim de legile civile și penale, fie că este vorba de Codul Rutier, românii sunt obligați să cunoască lucrurile elementare și să le respecte. Ca și în cazul Codului Rutier românesc, și în Grecia regulile cele mai importante de știut sunt următoarele:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens;
  • Deţinerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcţiune;
  • Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap;
  • Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie”;
  • Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti;
  • Efectuarea de manevre periculoase;
  • Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident.

Amenzile sunt mari în Grecia la încălcarea regulilor din trafic

Dacă în România amenzile sunt considerate a fi, totuși, mari, este de preferat să nu simțiți pe pielea voastră costul unei amenzi în Grecia. Conform informațiilor publicatede MAE pe site-ul său, costul unei amenzi, dacă se încaclă regulile Codului Rutier, sunt foarte mari și ajung să fie de ordinul a sute de euro.

Amenzi mari se dau și dacă un șofer mai grăbit decide să parcheze pe locurile aferente celor cu handicap, sau dacă în trafic decide să arunce pe șosea gunoaiele sau chiștocurile de țigări. Dacă depășiți viteza legală cu 30 de km pe oră riscați să plătiți amenzi care pleacă de la cel puțin 350 de euro, sau chair reținerea permisului pentru 60 de zile.

Dacă după o seară de petrecere vă gândiți să vă urcați la volan, după ce ați consumat băuturi alcoolice, s-ar putea să petreceți următoarele zile direct la închisoare. În Grecia condusul sub influența alcoolului se taxează direct cu închisoarea, nu ca în România cu amendă și ridicarea carnetului. Celebrul detectorul de radar, dacă sunteți opriți de agenți și-l aveți montat pe mașină, riscați amendă de 2.000 de euro.

Atenție, dacă încercați metodele autohtone de a mitui un agent de poliție grec, s-ar putea să aveți marea surpriză să petreceți cel puțin 24 de ore în spatele gratiilor. Agenții de poliție rutieră din Grecia nu acceptă sub nicio formă șpaga. Legea le permite să vă rețină și să vă ducă direct la secția de poliție, ulterior, în arest.

Sunt doar o parte din regulile de pe teritoriul Greciei, când vine vorba de Codul Rutier. Multe dintre aceste informații le găsiți publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.