Amenzi pentru aceste greşeli din trafic, nu mai poţi păcăli poliţiştii. Sute de camere video, amplasate pe şosele
De ce le este frică șoferilor nu au scăpat. Senatorii au adoptat un proiect de lege prin care șoferii vor putea fi amendați pentru aceste greșeli în trafic. Din păcate, șoferii nu vor putea păcăli poliţiştii, întrucât sute de camere video vor fi amplasate pe şosele.
Proiectul de lege care reface sistemul de monitorizare radar, adoptat în Senat. De când devine funcțional e-Sigur
Sunt vești proaste pentru șoferi după ce Senatul a adoptat un proiect de lege prin care va fi refăcut sistemul de monitorizare video cu scopul de a-i identifica pe șoferii care încalcă legea. Sistemul va fi pus în funcțiune peste câțiva ani.
Sistemul integrat, numit e-SIGUR, va fi compus din 500 de camere video, precum și 300 de radare mobile, astfel că niciun șofer nu-și va permite să încalce legile de circulație.
Proiectul de lege ajunge în Camera Deputaților
Proiectul de lege adoptat în Senat urmează acum să ajungă la Camera Deputaților, pentru dezbatere și votul decisiv.
Astfel, va fi introdus Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, numit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.
e-Sigur va detecta și mașinile date în urmărire
Conform legii, prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:
-posibila prezență în trafic a unor mașini care circulă fără rovinietă,
-posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
e-Sigur va semnaliza următoarele încălcări a normelor de circulație pe drumurile publice:
-interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
-trecerea la nivel cu calea ferată;
-interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
-limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
-interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
-semnificaţia culorii roşii a semaforului.
CNAIR va anunța unde sunt montate camerele de supraveghere a traficului
De asemenea, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va avea obligația să posteze pe pagina de internet proprie unde vor fi amplasate aceste camere de urmărire a traficului.
În plus, proiectul de lege reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate de către e-SIGUR.
„Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, se arată în nota de fundamentare a propunerii.
De ce se modifică Codul Rutier
Nu în ultimul rând, prin acest proiect de lege se va modifica Codul rutier, astfel încât să fie posibilă trimiterea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, în formă electronică.
Asta se va face cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.