Amenzi noi pentru românii care fac această greșeală pe stradă. Proiectul este public aici

de: Anca Lupescu
14 04. 2021

S-a dat un nou proiect de lege prin care oamenii vor fi amendați, dacă încalcă anumite reguli, pe stradă. Măsura poate fi văzută de către unii drept absurdă, însă ea este menită să scadă numărul accidentelor pe trecerea de pieton.

Amenzi noi pentru românii care fac această greșeală pe stradă

Proiectul de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne presupune că pietonii care își folosesc telefonul mobil pe trecerea de pieton să fie amendați.

„Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, se arată în document. Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ.

MAI a vorbit despre numărul accidentelor rutiere care se întâmplă din cauză că oamenii stau cu ochii în telefon atunci când traversează strada, ceea ce îi face să aibă un comportament deloc prudent.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, în perioada 1.01.2019- 15.09.2020 au fost 1.711 accidente de circulație gravă, iar toate acestea au fost provocate de traversarea neregulamentară de către pietoni.

457 oameni au murit din această cauză, iar 1272 au fost rănite, din numărul total al cazurilor petrecute în perioada mai sus menționate.

În proiectul Ministerului de interne se arată că pietonii trebuie să fie foarte atenți și să treacă doar prin locurile permise. Telefonul mobil este una dintre activitățile care distrag atenția, din acest motiv se vor aplica amenzi pietonilor care sunt cu ochii în mobil, și nu la drumul pe care îl traversează.

„În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în proiectul de lege.

Telefonul mobil, cel mai mare factor de distragere a atenției

Autoritățile spun că mobilul este cel mai mare factor de distragere a atenției, fie că vorbim despre aplicații utile, precum Google Maps pentru a ne ghida prin oraș, ascultarea de muzică în căști la volum maxim sau trimiterea de mesaje.

„Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, se arată în proiectul de lege, care poate fi văzut integral AICI.