Amenzi mari pentru români din cauza bradului de Crăciun. Ce trebuie să faci cu el, de fapt. Atenţie mare!

de: Ana Chivu
26 12. 2022

Amenzi uriașe pentru români din cauza bradului de Crăciun! Cei mai mulți obișnuiesc să aibă în casă cel puțin un astfel de simbol al Crăciunului. Cu toate că acum există nenumărate feluri de brazi artificiali, există câțiva oameni care optează pentru cei naturali din diverse motive. Din nefericire, aceștia sunt aruncați la voia întâmplării după ce Sărbătorile de iarnă se termină. Ce riscă persoanele care fac asta!

Amenzi pentru românii care aruncă bradul de Crăciun: ce poți face cu el?

Românii țin foarte mult la tradițiile de sărbători, iar în special de Crăciun adoră să decoreze casa pentru această perioadă. Desigur că nelipsit este bradul care de cele mai multe ori se află în sufragerie. Din nefericire, multe persoane încă aleg să cumpere brazi naturali pe care mai apoi îi aruncă la voia întâmplării.

Tradiția spune că bradul de Crăciun trebuie păstrat până după Bobotează, dar majoritatea scapă de el imediat după Revelion pentru că acesta începe să se deterioreze.

Din păcate, mulți dintre ei ajung să fie lăsați pe stradă în fața blocului sau a casei pentru că nu există mai multe locuri special amenajate în care pomii de Crăciun să fie reciclați. Viceprimarul Timișoarei, Ruben Latcau, îi îndemna pe oameni în urmă cu un an să depoziteze brazii în zona deșeurilor:

„O altă opţiune este să îi depoziteze în zona de deşeuri. În funcţie de programul pe care îl avem publicat pe site-ul primăriei, aceştia vor fi colectaţi şi vor fi valorificaţi energetic pentru termoficare. Ceea ce este foarte important este să nu îi scoată din case decât atunci când ştiu sigur că în acea zi va veni maşina să îi colecteze”.

,,Acest rol are şi pomul de Crăciun care nu este folosit acasă…”

Unele firme de salubritate vin și ridică brazii de Crăciun chiar de acasă, dar în schimbul unei taxe. La Târgul Mureș brazii pot fi aduși la grădina zoologică, acolo unde angajații îi folosesc pentru a stimula animalele care se află în captivitate.

„Ne-au rămas multe cutii de Crăciun în care punem diferite seminţe, fructe, şi se joacă cu ele. Acest rol are şi pomul de Crăciun care nu este folosit acasă, le dăm animalelor, încercam să ascundem diferite fructe şi legume între crengi, aşa se mişcă mai mult şi se joacă”,Torok Zsuzsanna, îngrijitor de maimuţe. (Sursa: știrileprotv.ro)

În cazul în care românii ignoră aceste posibilități și continuă să arunce pomii de Crăciun, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.