Amenzi mai mari pentru șoferii din România. Câți bani plătești pentru depășirea vitezei legale

de: Ștefan R. Apostol
15 07. 2020

Teribilismul și goana cu viteze mari pe șosele se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în România, dar asta impică și ruscul unor adevărate tragedii dar și plata unor amenzi substanțiale.

Amenzi mai mari pentru șoferii din România, conform noul Cod Rutier

Anul 2019 are o statistică neagră când vine vorba de accidentele rutiere provocate pe fondul vitezei excesive. Vorbim de peste 31.000 de accidente cu vătămări corporale și aproape 1.900 de persoane decedate. Cu aceste date alarmante  România este, în acest moment, pe ultimul loc în Europa la siguranța drumurilor auto. Noul Cod Rutier, pe anul 2020, a adus multe modificări în ceea ce privesc amenzile pentru contravențiile de acest gen.

Amenzi mai mari pentru șoferii din România. Câți bani plătești pentru depășirea vitezei legale

Din noile reglementări aflăm că sancțiuni care care pornesc de la 290 de lei și pot ajunge până la 2900 de lei și chiar suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Aceleași reglementări stipulează că șoferii depistați în trafic cu o viteză mai mare decât cea legală nu pot contesta sancțiunile primite în baza marjei de eroare a apartelor radar, conform și unei decizii de la Înalta Curte de Casaţie şi Juştiţie (ICCJ), într-un recurs în interesul legii. Șoferii pot fi amendați, le pot fi aplicate puncte de penalizare sau le poate fi permisul suspendat pe o perioadă de până la 90 de zile.

Câți bani plătești pentru depășirea vitezei legale

Noile reglementări penalizează concret depășirea vitezei maxime cu 10-20 km/ h. Astfel că un participant la trafic, prins în aceste condiții, riscă o amendă între 290 și 435 de lei plus două puncte de penalizare. Cei care sunt surprinși în trafic cu o viteză mai mare decât cea legală cu 21-30 km/h vor primi o amendă între 580 de lei și 725 de lei plus trei puncte de penalizare. Noul Cod Rutier reglementează și cuantumul amenzilor în cazul în care viteza este mai mare decât cea legală între 31-40 km/h. În acest caz șoferii vor scoate din buzunar între 870 și 1160 de lei,. Șoferii care depășesc viteza maximă admisă cu 41-50 km/h vor fi amendați cu o sumă între 1305 și 2900 de lei. Suspendarea permisului pentru 90 de zile se aplică șoferilor care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h.