Amenzi mai mari pentru români. Legea schimbată: ce a decis Guvernul chiar astăzi
O nouă hotărâre s-a adoptat astăzi, 27 ianuarie 2021, în ședința de Guvern. Potrivit noii modificări, Guvernul condus de Florin Cîțu a hotărât majorarea unor amenzi. Ce români sunt vizați de această lege?
Amenzi mai mari pentru acești români
Mai exact, potrivit Ministerului Agriculturii, în ședința de Guvern de astăzi a fost adoptată o nouă Hotărâre care modifică Normele metodologice de aplicare a Legii 62/2018, care are în vedere combaterea buruienii ambrozia. Legea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 707/2018.
Actul normativ are în vedere:
- simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, controalele fiind realizate de către autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu;
- eficientizarea procesului de informare și conștientizare prin mass-media, online și în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acesteia;
- prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie-31 octombrie, al fiecărui an;
- verificarea autorităților administrației publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competența de a sancționa nerespectarea dispozițiilor legale;
- creșterea nivelului de sancționare cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.
Toate aceste măsuri vor duce la o diminuare a suprafețelor de teren care sunt infestate cu buruiana ambrozia, a cantității de polen pe care această plantă o eliberează în atmosferă și totodată la menținerea unui mediu sănătos pentru populație.
În ce locuri poate fi întâlnită ambrozia
Această buruiană este considerată a fi una dintre cele mai invazive plante existente în România. Asta deoarece, este și foarte adaptabilă la condițiile pedoclimatice. Semințele plantei originare din America Nord rămân în sol până la 40 de ani. De asemenea, planta conține extrem de multe fragmente alergizante, astfel o concentrație mare de polen al ambroziei în aer poate duce la reacții alergice.
În țara noastră, buruiana este prezentă în aproape toate regiunile, mai puțin în zonele dealurilor înalte și în alte zone de munte. Planta invazivă preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile. Ambrozia crește în mai ales pe suprafețele lăsate pârloagă, pe marginea aelor curgătoare, a lacurilor, la marginea pădurilor. Cu toate acestea, aceasta a își poate face apariție și în grădinile sau parcurile neîngrijite ori în diferite culturi agricole (unde produce pagube considerabile).