19 apr. 2021 | 13:03

Amenzi de sute de lei pentru românii cu case. Greșeala majoră care îi va costa scump, atenție mare!

Diverse
Amenzi de sute de lei pentru românii cu case. Greșeala majoră care îi va costa scump, atenție mare!
Colectarea selectivă, veriga slabă în România

În fiecare zi producem deșeuri ca urmare a activităților noastre zilnice. Înainte de a le arunca, trebuie să ne asigurăm cum facem acest lucru. Normal ar trebui să facem colectarea selectivă a gunoaielor. Nu de alta, dar astfel ne asigurăm că vor fi reciclate și reutilizate în produse noi ori de câte ori este posibil. Colectarea selectivă a gunoaielor menajere este o mare problemă în România. Dar există soluții, în același timp există și amenzi pentru cei care nu fac acest lucru. Dovada acestui lucru constă în noul plan dezvoltat de autoritățile bistrițene în domeniu.

Colectarea selectivă a gunoaielor o probemă majoră

Implicarea în colectarea selectivă a deșeurilor, în separarea deșeurilor la domiciliu este un gest civic. Genul acesta de colectare selectivă poate duce la costuri de mediu, economice și sociale mai mici. Deșeurile pot fi refolosite prin reciclare și recuperare. În urma acestor procese se pot transforma în noi resurse care oferă beneficii atât ecologice, cât și economice și sociale pentru toată lumea.

Cu cât realizăm mai bine colectarea selectivă a deșeurilor, cu atât vom contribui la reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor poluante create de instalațiile de tratare a deșeurilor. În plus, vom ajuta să dăm o a doua viață acelor produse pe care nu le mai folosim.

Vorbim aici de deșeurile organice care pot fi transformate în biodiesel sau îngrășăminte. De sticla reciclată care poate fi transformată în ambalaje noi. De plasticul uzat care poate fi utilizat pentru produse noi pentru industrie etc. Amenzile în cazul lipsei de colectare selectivă sunt consistente și ne-ar putea ustura la buzunare.

Un astfel de plan de colectare selectivă și de conștientizare civică a fost demarat de autoritățile locale din județul Bistrița. După schimbarea conducerii societății care se ocupă cu colectarea gunoiului, ADI Deșeuri, actualul director a demarat un proiect de acest gen.

Proiectul vizează, în principal, locuitorii din județul Bistrița care stau la casă, la curte. Majoritatea, până acum, aruncau gunoiul menajer în containere semi-îngropate. Conform directorului ADI Deșeuri, Cristian Niculae, acestea vor dispărea și vor fi înlocuite cu saci de diferite culori, tocmai pentru a se putea face colectarea selectivă.

”Vom colecta selectiv, pe patru fracții, la fiecare poartă. Deci pe lângă tomberonul galben – pentru plastic și metal, și cel negru – pentru fracția reziduală, cetățenii vor primi un sac albastru – pentru hârtie și carton și unul verde – pentru sticlă. Astfel, fiecare cetățean va avea la el acasă posibilitatea de a colecta selectiv. Mă refer la cei care stau la zonele de case”, a explicat Cristian Niculae, conform Bistrițeanul.ro.

Amenzi mari pentru lipsa colectării selective

Colectarea selectivă a deșeurilor face parte din procesele de gestionare a deșeurilor municipale. Implică depozitarea selectivă a deșeurilor reciclabile, metal, sticlă, hârtie și plastic, din deșeurile biodegradabile umede în scopul reciclării acestora.

La nivel național există câteva proiecte de implementare a acestui gen de colectare selectivă, dar și amenzi pe măsură. În cazul județului Bistrița, același director ADI Deșeuri, Cristian Niculae, declara recent că au fost date amenzi imense pentru lipsa de colectare selectivă a gunoaielor din județ. Amenzile au fost date atât companiilor care se ocupă de colectare, dar și locuitorilor din județ, mai ales celor care locuiesc la casă.

”Deci prima dată, corpul de control va explica oamenilor ce au făcut bine și ce nu. Vom avea și o campanie agresivă de informare cu privire la colectarea selectivă. Noi chiar am amendat Supercom că din 800.000 de  lei pe an, cât ar fi trebuit să investească în campanie de informare, a folosit doar 140.000 de lei. De acum încolo însă, eu voi supraveghea și aproba campania de informare.

Și totodată, și noi, de la ADI Deșeuri, vom organiza o campanie de informare. Va fi pe genul Farmaciei catena, ca toată lumea să știe, de la un capăt al județului la altul, ce are de făcut. Și abia apoi vom aplica amenzi. Amenda va fi de 300 de lei dacă nu colectează selectiv. Banii vor ajunge și la bugetele locale – și poate și la noi, tot pentru campanie”, a explicat Cristian Niculae.

Colectarea selectivă, veriga slabă în România

În România, deșeurile municipale generate pe cap de locuitor au crescut cu 8,37% de la 251 kg în 2012 la 272 kg /cap de locuitor în 2018. Rata deșeurilor de reciclare raportată pentru 2018 a fost de doar 11,1% din valoarea generată deșeuri.

Valoarea era situată sub rata medie a Uniunii Europene de 47%. Este demn de remarcat faptul că principala metodă utilizată pentru gestionarea deșeurilor în România este depozitarea deșeurilor. Este urmată de alte forme de recuperare și, în final, de reciclare.

Depozitarea deșeurilor municipale este o metodă care trebuie efectuată în condiții de siguranță maximă. Astfel vor putea fi prevenite pătrunderea în sol a substanțelor chimice rezultate din depozitarea deșeurilor. În cazul scurgerilor de substanțe chimice periculoase în sol, acestea pot contamina apele subterane și solurile din regiune.

Situația deșeurilor în România este similară în anumite privințe cu situația deșeurilor din întreaga lume. A crescut numărul populației. A existat și există o evoluție a tehnologiei și o creștere a numărului de activități zilnice ale oamenilor. Toate astea sunt factorii de creștere a cantităților de deșeuri. Redefinirea normelor sociale și inovațiile care apar tot mai des au dus la o transformare majoră a societății.

Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene, precum și la nivelul României, există o scădere a cantității de deșeuri municipale. Asta se datorează și modificărilor legislative și a creșterii gradului de conștientizare a impactul deșeurilor asupra mediului. România are nevoie de proiecte de colectare selectivă a gunoaielor, în condițiile în care poluarea aerului este un factor determinat în calitatea vieții.

PlaySport
Văduva lui Corduneanu, primul mesaj după moartea interlopului: „Ne vom reîntâlni când va sosi momentul meu să mă alătur ție”
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu a renunțat la lenjeria intimă, rochia prea scurtă a arătat TOT
Digi24
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Cancan.ro
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
GSP.ro
Au rupt perdelele să le transforme în „hamuri și leagăne sexuale”. Acuzații incredibile: „Sunt 500 de poze la dosar”
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Cuplu-BOMBĂ în showbiz. Miliardarul s-a afişat cu noua iubită, fostă concurentă la o emisiune de vedete
Capital.ro
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la București
EVZ.ro
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Adevarul
Coranda, muntele mutat în goana după aur și metale prețioase. „Așa ceva nu s-a mai găsit în Europa“ VIDEO
BZI.ro
Ce poveste de dragoste a trăit Carmen Harra! Ce a făcut după ce a murit Virgil Nicodivi
Spynews.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Libertatea.ro
Decizia care ar face ca procesul lui Vlad Pascu să se reia de la zero
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
Lovitura de proporții care se pregătește în tenisul românesc
Digisport.ro
Recalcularea pensiilor. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut o ofertă incredibilă
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Schimbări radicale în viața lui Adrian Minune. Se pregătește de nunta fiicei sale
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15 aprilie
Capital.ro
În ce să investeşti 5.000 de lei, ca să câştigi 500 de lei pe an. Economist: "Pierdem bani, dacă îi ţinem în bănci"
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! Alertă mondială! ÎNCEPE RIPOSTA
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro