Amenzi de până la 40.000 lei pentru românii care fac această greșeală. Detaliul de care trebuie să ții cont când sacrifici porcul de Crăciun
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, românii sunt tot mai preocupați de achiziționarea bucatelor specifice. Multe persoane din zonele rurale păstrează obiceiul creșterii porcilor și sacrificării lor în pragul Crăziunui. Din păcate, o parte dintre cetățeni nu respectă măsurile sanitare prevăzute prin lege, riscând să consume sau să vândă animale bolnave al cărui consum poate afecta sănătatea oamenilor. Pentru a preveni astfel de evenimente, Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor a venit cu o serie de recomandări privind consumul și comercializarea cărnii de porc, dar în același timp, avertizează cu privire la sancțiunile usturătoare pe care le pot primi cei care nu respect legea.
Amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii așteaptă cu nerăbdare să cumpere și să pregătească bunătăți specifice Crăciunului și acestei perioade. Din păcate, de multe ori, un ospăț bine meritat care conține carne de porc se poate sfârși tragic, dacă cetățenii omit să respecte niște reguli sanitare esențiale.
Astfel, Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor le recomandă tuturor cetățenilor să cumpere carne de porc din unități sau spații avizate sanitar veterinat, ferindu-se de micii negustori care nu prezintă niciun fel de garanție asupra produselor vândute.
Mai mult, reprezentanții instituției atrag atenția asupra interdicției de a sacrifica porci și de a comercializa carnea în târgurile de animale sau în vecinătatea lor, cât și de a vinde sau cumpăra carne de porc fără control sanitar veterinar. Din păcate, acest timp de negoț se practică încă în anumite locuri din țară, iar riscurile sunt extrem de mari.
De aceea, persoanele care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor trebuie să știe că riscă să plătească o amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000.
Astfel, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau o altă boală infecțioasă, cetățenii care consumă carnea infestată pot dezvolta forme grave ale bolii. Din acest motiv, persoanele care au contribuit la răspândirea bolii la animale sau oameni vor fi sancționate conform legii.