Amenzi de până la 2.000 de lei pentru acești șoferi din România. Așa circulă zilnic

de: Mariana Olteanu
06 10. 2023

În  fiecare zi, românii încearcă să fenteze legea. Aceștia circulă pe șosele în speranța că nu vor intra în vizorul polițiștilor. Acest lucru este confirmat și de cifre care arată că trei milioane de maşini din România circulă fără să deţină asigurare auto obligatorie – RCA. Ce amezi riscă aceștia?

Ce amenzi riscă șoferii care merg fără RCA?

Cei care fentează legea și merg pe șosea fără RCA riscă amenzi de până la 2.000 de lei. Mai mult, autoritățile anunță noi măsuri pentru aceștia șoferi. Polițiștii vor să apeleze camerele de control de pe drumurile principale şi din marile oraşe. În acest fel, șoferii nu vor mai trebui opriți.

Citește și: Amendă de 4.000 de lei pentru şoferii care nu au asta pe maşină. Legea de care puţini ştiu

Ce măsuri iau autoritățile?

Aceasta nu este singura măsură anunțată de autorități. Polițiștii iau în calcul și varianta ca poliţele să fie suspendate în perioada în care maşina nu e folosită.

Noile măsuri vin în contextul, în care, datele arată că unul din trei şoferi circulă fără asigurare auto obligatorie. La momentul actual, gradul de acoperire al poliţelor de răspundere civilă RCA, raportat la informaţiile cu privire la parcul auto din România la data de 31.12.2021, publicate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, este de aproximativ 70%.

„Gradul de acoperire al poliţelor de răspundere civilă RCA, raportat la informaţiile cu privire la parcul auto din România la data de 31.12.2021, publicate de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înma­triculare a Vehiculelor, este de aproxi­mativ 70%. Gradul de acoperire este calculat ca raportul dintre numărul poliţelor RCA în vigoare la data de 31.12.2021 (6,72 milioane poliţe) şi parcul auto la 31.12.2021 (9,66 milioane auto­ve­hicule)”, conform răspunsului ASF.

Citește și: Amendă de 1.100 de lei pentru aceşti şoferi. Ce trebuie să verifice la maşină înainte de a pleca la drum

Ce pot verifica polițiștii cu ajutorul camerelor de supraveghere?

Polițiștii se vor folosi de camerele de filmat dar și de cele care verifică acum rovinietele pe tronsoanele de drumuri principale pentru a verifica șoferii.

La momentul actual, București dispune de 5.000 de camere de supraveghere. Cele mai multe sunt amplasate în sectorul 1, unde sunt peste 1.600. Acesta este urmat de sectorul trei care dispune de 1.000 de camere de control şi supraveghere a traficului. De asemenea, polițiștii își propun să verifice și mașinile parcate.

„Am venit cu un proiect care aduce ajustări la legea RCA care se referă şi la această schimbare, dar mai sunt şi altele care vin odată cu noua directivă europeană care vine în 2024.

Poate fi suspendată poliţa de către cel asigurat dacă are maşina avariată şi va sta în service mai mult timp sau dacă rămâne fără permis, dar trebuie să vină cu o dovadă că e suspendat dreptul de circulaţie: Solicităm către poliţie suspendarea drepului de a circula a maşinii”, spune Valentin Ionescu, director ASF.

Specialiștii sunt de părere că aceste modificări ar putea majora şi costurile asigurărilor RCA.

Citește și: Amenzi de până la 45.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Greșeala pentru care vor plăti scump