Amenzi de până la 10.000 de lei pentru acești români. S-a dat lege și e obligatoriu

de: Ionuț Vieru
19 04. 2024

Operatorii economici sunt obligați prin lege să doteze automatele comerciale cu case de marcat fiscale. În cazul în care refuză, riscă o amendă de până la 10.000 de lei. Când intră în vigoare acestea lege?

Automatele comerciale trebuie dotate cu case de marcat

Potrivit unui comunicat al Fiscului, începând cu data de 1 octombrie 2024, operatorii economici sunt obligați prin lege să doteze automatele comerciale cu o casă de marcat oficială.

Dacă nu respectă legea dată și nu asigură dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii datelor fiscale către ANAF, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei.

De asemenea, în afară de amendă, autoritățile vor confisca sume nejustificate, vor suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligaţia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unor termene”, se arată într-un comunicat al Fiscului.

Frizerii și cosmeticienele, luați în vizor de ANAF

Fiscul încearcă să convingă persoanele fizice care prestează servicii să își declare veniturile realizate în urma activităților de înfrumusețare, luate în vedere sunt persoanele fizice, în special.

Dacă operatorul economic sau persoana care refuză să ofere la sfârșit bon, aveți dreptul la serviciul respectiv gratuit, spun cei de la ANAF. Există persoane care oferă servicii de înfrumusețare acasă, încasând chiar și sute de lei pentru acestea.

Iată ce a transmis Fiscul, mai exact:

” Programul de conformare își propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care vor realiza venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală.

O informare adecvată va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea  unor astfel de venituri și va reduce riscul penalizărilor/amenzilor în cazul unor controale sau inspecții fiscale.

Grupurile țintă ale acestui program de conformare sunt, pe de-o parte, persoane fizice care obțin venituri din acest gen de activități (PFA, ÎI, ÎF, persoane care au absolvit cursurile unor școli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) și, pe de altă parte, angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională etc.

Ca și în anii trecuți, ANAF va publica materiale informative privind impozitarea veniturilor realizate de persoanele fizice din prestarea de servicii în industria de înfrumusețare și va organiza seminarii web cu tema ”Completarea și depunerea Declarației Unice (Formular 212)”. Pentru a beneficia de asistență în domeniul fiscal și pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale corect și la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la nr. 031.403.91.60.”