Amenzi de mii de lei pentru românii de la bloc, dar şi de la casă. Gestul care îi poate lăsa fără bani în buzunar
Amenzile au crescut de-a lungul anilor, iar cea pentru tulburarea liniștii publice nu era una de speriat. Cu toate acestea, un proiect de lege a ajuns la Camera Deputaților care prevede dublarea amenzilor pentru cei gălăgioși.
Amenzi mari mari pentru cei care își deranjează vecinii
Un nou proiect de lege propune dublarea amenzilor pentru cei care își deranjează vecinii. Acest lucru este valabil atât pentru cei din mediul urban, cât și pentru cei din mediul rural.
De asemenea, același proiect propune sancțiuni mai mari pentru firmele care organizează petreceri în apropierea blocurilor și aplicarea programului de liniște în mediul rural.
Prin urmare, românii ar putea primi amenzi de până la 3.000 de lei pentru muzica dată la maxim, de exemplu, în orele de liniște.
Este bine de știut că gălăgia se poate sancționa indiferent de momentul zilei. Cu toate acestea, în intervalele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 regulile și pedepsele sunt mai drastice.
În momentul de față, amenda maximă pentru vecinii gălăgioși este de 1.500 de lei, dar dacă acest proiect va fi acceptat, ea va fi dublă. Prin urmare, gălăgia excesivă se va plăti cu 3.000 de lei.
Mai mult, în afara orelor de liniște, gălăgia ar putea fi sancționată cu sume cuprinse între 400 și 2.000 de lei, dublu față de cele din prezent. În momentul de față, sancțiunile se aplică doar în oraș, dar noul proiect îi pedepsește și pe cei de la țară.
Care sunt orele de liniște la bloc
Orele de liniște la bloc sunt stabilite prin lege. De asemenea, sunt fixate și prin regulamentele adoptate de fiecare asociație de proprietari în parte. Pe lângă amenzile duble, tulburarea liniștii publice se pedepsește și cu muncă în folosul comunității.
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Iată ce spune Legea 61/1991:
- Perturbarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect. Sau prin strigăte și larmă.
- Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 de către orice persoană. Prin producerea de zgomote, larmă. Sau prin folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice. În locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situate în imediata vecinătate a acestora.
- Organizarea de evenimente cu caracter privat și utilizarea de echipamente muzicale la intensitate ridicată. Acestea având potențialul de a perturba liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spații neacoperite situate în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe sau caracter social, este interzisă.