Amenzi de mii de lei pentru românii care au trotinete electrice şi nu vor ţine cont de acest aspect. Legea se schimbă

de: Ștefan R. Apostol
05 10. 2023

Când vine vorba de mobilitate în trafic, cu toții știm cât de greu poate fi, mai ales la orele de vârf. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor verzi, au apărut și trotinetele electrice, dar riscurile ulterioare au determinat autorități ale statelor europene să regândească lucrurile. Concret, se dorește eliminarea acestora, iar pe plan local apar schimbări ale legislației, precum și amenzi de mii de lei pentru românii care au trotinete electrice şi nu vor ţine cont de acest aspect.

Europa încearcă eliminarea trotinetelor electrice

Primii pași în acest sens au fost făcuți deja, Franța devenind primul stat european care face acest lucru.

Află și: Oraşul în care dispar trotinetele electrice. Nu mai pot fi închiriate, motivul invocat de autorităţi

Conform autorităților, de la 1 septembrie a.c., Parisul devine prima capitală europeană care interzice închirierea scuterelor electrice pe străzile sale, deși Parisul a fost unul dintre primele mari orașe care le-a adoptat.

Locuitorii și turiștii din capitala franceză au început să folosească trotinete electrice de închiriat în 2018, devenind populare, dar periculoase, fiind raportate răniri și chiar unele decese.

În Paris sunt interzise trotinetele electrice

În urmă cu câțiva ani, Parisul a redus numărul de companii care operează aceste închirieri de tip self-service, ceea ce a redus numărul de trotinete electrice de pe străzi.

Orașul a încercat să îi determine pe bicicliști să nu mai circule pe trotuare, să își reducă viteza și să parcheze în locuri desemnate.

Peste o jumătate de milion de trotinete electrinice  pe străzile din Europa

În prezent, pe străzile europene circulă peste o jumătate de milion de scutere electronice, conform celor mai recente modelări și cercetări ale Zag.

Noile date arată că în prezent sunt disponibile 520.000 de vehicule, în creștere de la 400.000 în februarie.

Citește și: Se schimbă viteza permisă pentru trotinetele electrice. Cât de mult va scădea

Cu un impuls puternic de creștere în acest sector, aceste cifre au ajungs la 600.000 până la sfârșitul verii, mai arată studiul.

România are o creștere a numărului de trotinete

Piașa românească a acestor dispozitive este una în creștere, iar datele statistice estimează că veniturile pe piața de E-Scooter-sharing vor ajunge la 4,31 milioane de euro în 2023, și o creștere a veniturilor de 16,34%, ceea ce va duce la un volum de piață preconizat de 8,06 milioane de euro până în 2027.

Dar, legislația românească este pe cale să se schimbe, fiind anunțate și amenzi de mii de lei pentru românii care au trotinete electrice şi nu vor ţine cont de acest aspect.

Citește despre: Trotinetele electrice ar putea fi interzise în Bucureşti. Ce spun locuitorii Capitalei

Proiect legislativ, amenzi de mii de lei pentru românii care au trotinete electrice

Concret este vorba de un proiect legislativ, depus în Senatul României, prin care li se vor da sarcini celor din Poliția Locală de a constata și aplica amenzi de mii de lei pentru românii care au trotinete electrice şi nu vor ţine cont de regulile de circulație.

Poliția Locală va constata și aplica amenzi de mii de lei

Conform proiectului, amenzile vor fi între 1.000 și 2.000 de lei pentru operatorii care amplasează trotinete electrice pe domeniul public, și care nu prezintă dovada avizului emis de Direcția Transporturi din cadrul PMB, sau a primăriilor județene.

Află detalii despre: Reguli noi pentru trotinetele electrice. Interdicția majoră primită de cei care merg cu ele

Pe de altă parte, alte amenzi vor fi acordate, conform proiectului, și celor care își staționează trotinetele electice în spațiile interzise, quantumul amenzilor în acest caz fiind între 200 și 400 de lei, conform unei alte inițiative de proiect, de data asta la nivelul PMB și publicat pe site-ul instituției.