Amenzi de 50.000 de lei pentru acești români. Se dă lege, nimeni nu va fi iertat

de: Sabina Anastasia
02 04. 2023

Ce trebuie să știe angajații care folosesc mașinile instituțiilor publice. Se pregătesc amenzi de 50.000 de lei pentru acești români, dacă depășesc cadrul legislativ când vine vorba despre autoturismele statului. Noile măsuri fac parte dintr-o inițiativă înaintată de către reprezentanții partidului politic USR.

Amenzi de 50.000 de lei pentru acești români

Reprezentanții partidului politic USR au înaintat o inițiativă legislativă prin care se stabilește ca pe mașinile aflate în posesia instituțiilor statului român să fie montate GPS-uri, cu scopul de a fi localizate și monitorizate. Astfel, angajații din sistemul public nu vor mai putea să folosească autoturismele în scopuri personale.

În proiectul de lege, care nu a fost supus votului momentan, se vorbește despre necesitatea de a reduce cheltuielile publice și de a proteja mediul înconjurător, prin diminuarea consumului de combustibil și, implicit, scăderea gradului de poluare. Reprezentanții USR au oferit un exemplu reprezentativ în acest caz.

În urmă cu doi ani, Primăria Câmpulung Muscel a montat pe mașinile aflate în proprietatea statului român GPS-uri. În anul 2021, consumul de carburant a scăzut de la 8.400 de litri, cât fusese înregistrat în anul 2019, la 2.400 de litri, potrivit informațiilor furnizate de USR. Cheltuielile publice s-au redus, de asemenea, de la suma de 49.000 de lei la 15.000 de lei.

Dacă noua propunere va deveni lege, angajații instituțiilor publice nu vor mai putea folosi mașinile de la locul de muncă în scopuri personale. Organele cu pricina vor fi obligate să monteze GPS-uri pe toate autoturismele, cele care vor refuza să facă acest lucru riscând să fie sancționate cu amenzi de 50.000 de lei.

Angajații nu vor mai folosi mașinile în scopuri personale

„Prin această inițiativă, dorim să rezolvăm problema folosirii autoturismelor instituțiilor publice în scopuri personale. Dacă ne uităm la administrațiile locale care au implementat deja măsura, vedem că au redus consumul de combustibil cu cel puțin 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, mașinile instituțiilor publice sunt folosite ilegal.

Deși asta nu se întâmplă încă, protejarea mediului înconjurător și cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit și transparent trebuie să fie priorități pentru toate administrațiile publice și instituțiile statului român”, a spus deputatul USR Brian Cristian, inițiator al noului proiect.

Măsurile nu sunt încă oficiale, așa cum am precizat deja. Pentru ca acestea să aibă caracter legal, proiectul trebuie să fie adoptat de legislativ și aprobat de executiv. Trebuie menționat, totuși, că dacă propunerea va intra în vigoare, cei care nu o respectă riscă să nu le mai fie decontate cheltuielile pentru combustibil și întreținerea autoturismelor.