Amenzi de 40 de ori mai mari pentru românii care taie aceşti copaci. Aşa poţi rămâne fără bani în portofel
Primarul General, Nicușor Dan, este pus pe fapte mari în ceea ce privesc parcurile din Capitală, conform unui nou proiect de hotărâre locală. Conform acestui proiect, se vor instaura amenzi de 40 de ori mai mari pentru românii care taie aceşti copaci. Citește mai departe și vezi care este scopul acestui nou proiect depus în Consiliul General al Primăriei Capitalei.
Parcurile din București lăsate în paragină
La această oră, conform unor date actualizate, Bucureștiul are nu mai puțin de 48 de parcuri, mai mari sau mai mici. Din păcate, multe dintre acestea au ajuns să fie lăsate în paragină, numai dacă luăm ca exemplu celebrul parc din centrul Bucureștiul, vis-a-vis de Primăria Capitalei, parcul Cișmigiu. Deși parte din ele subt sub administrarea locală, de sector, investițiile de reamenajare fie au fost puține, fie deloc, iar asta a dus la actuala situație.
Deciziile edililor de sector și de la PMB de a reamenaja aceste parcuri au întârziat să apară, ducând la mari nemulțumiri din partea louitorilor Bucureștiului. În unele cazuri, acolo unde edilii de sector au luat decizia de a înfrumuseța zona, Nicușor Dan a decis să se anuleze aceste reamenajări, cum a fost cazul palmierilor plantați de edilul sectorului 3, ulterior scoși la decizia primarului general.
Vezi și: Cele mai frumoase parcuri din România. Sunt 5 la număr și unele sunt în București
București, prin fondul pentru reabilitarea verde și seismică din PNRR, 2 miliarde de lei
Într-o analiză din 2021 pe marginea proiectului atunci al PNRR, Bucureștiul avea alocat prin PNRR, 2 miliarde de lei în așa-numitul „Fond pentru reabilitarea verde și seismică”, adică de reamenajare a spațiilor verzi, precum și pentru reabilitarea clădirilor din București. De atunci și până la validarea efectivă a PNRR nu prea s-a schimbat nimic, cel puțin pe acest palier dedicat Capitalei.
De cealaltă parte, deși în alegeri actualul edil promitea rezolvarea problemelor de infrastructură (țevi transport agent termic, etc), nu s-a rezolvat nimic și totul a rămas exact așa cum era, sau mai rău, în anumite zone infrastructura cedând de multe ori.
Vezi și: Parcul Grădina Icoanei din București a fost betonat? Imagini șocante după modernizarea lui
Investițiile necesare pentru reamenajarea Bucureștiului, pe toate palierele sale, sunt necesare, iar lipsa lor duce la degradare progresivă a ceea ce există în acest moment. Poate din aceste considerente, cel puțin în ceea ce privesc parcurile din București, la nivelul CGMB s-a depus un proiect, inițiat chiar de Nicușor Dan.
Proiectul primarului general prevede amenzi de 40 de ori mai mari pentru românii care taie aceşti copaci
Conform acestei inițiative, proiectul prevede interzicerea tăierii copacilor din parcurile din București, iar sancționarea este atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Cu alte cuvinte, se anunță amenzi de 40 de ori mai mari pentru românii care fac asta, iar proiectul prevede și care sunt condițiile în care se pot acorda aceste amenzi, după cum urmează, conform BucureștiFM:
a) Decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri straine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), turnarea de substanțe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenjia de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
b) Defrișarea oricarui arbore sau arbust, fără avize;
c) Tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletari) fără avize
d) Transplantarea arborilor și arbuștilor fara avize
e) Nerespectarea regulilor de aparare împotriva incendiilor pe spatiile verzi;
f) Distrugerea totala sau parțiala a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, cladirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;
g) Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stalpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor caminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;
h) Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și gradinilor;
i) Aruncarea de ambalaje, hartii, sticle, resturi menajere, tigari, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.
Pentru moment proiectul depus de Nicușor Dan este în dezbatere publică, urmând a deveni nărmă după ce va trece prin ședința CGMB.