Amenzi de 30.000 de lei pentru o greșeală din noul cod fiscal. Mare atenție, români!
O nouă prevedere introdusă în Codul Fiscal vă poate aduce amenzi usturătoare în cazul în care nu sunteți atenți. Aflați în rândurile următoare despre ce este vorba și cum puteți evita o astfel de amendă.
Prevedere nouă în Codul Fiscal
O nouă prevedere în Codul Fiscal spune că orice activitate care nu este organizată conform legii este o activitate ilicită. În acest caz, amenda este de 30.000 de lei la prima abatere și se confiscă bunurile folosite.
Mai rău de atât, la a doua abatere în decursul a 12 luni de zile, amenda se va dubla, ceea ce înseamnă că trebuie să scoateți din buzunar încă 60.000 de lei și se confiscă bunurile din nou. De asemenea, riscați și suspendarea activității pentru timp de maxim 15 zile.
„Activitatea neorganizată conform legii este și dacă, spre exemplu, nu ți-ai actualizat codul CAEN la registrul Comerțului, dacă nu ai actualizat sediul social etc.
În cazul în care se consideră că o activitate este ilicită, la prima abatere, amenda este de 30.000 de lei și se confiscă toate bunurile folosite în activitatea ilicită, rezultate în activitatea ilicită sau deținute în cadrul activității ilicite. La a doua abatere, amenda este de 60.000 de lei și se confiscă bunurile”, a explicat consultantul fiscal Mădălina Ion.
Citește și: Cu cât cresc amenzile de la 1 ianuarie 2024. Se schimbă modalitatea de calcul
Amenzi mai mari de circulație în 2024
Amenzile de circulație vor fi majorate începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit „Ordonanței trenuleț”. Prin urmare, punctul de amendă va crește de la 145 de lei la 165 de lei. Este stabilit la 5% din salariul minim brut garantat în plată.
În funcție de abaterile la Codul rutier, șoferii vor fi sancționați cu următoarele valori:
- clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
- clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
- clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
- clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.
- Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.
Citește și: Vânzarea și donarea de locuințe, cu impozit zero la stat: care sunt excepțiile din Codul Fiscal