Amenda uriașă primită de doi români după ce au hrănit urșii de pe geamul mașinii. Sancțiunile au fost aplicate după ce au apărut imagini cu ei în spațiul public

de: Daoud Andra
08 08. 2024

Problema urșilor care ies din pădure în căutare de mâncare a revenit în atenție, după tragedia de pe Jepii Mici. Unii oameni le dau de mâncare atunci când îi întâlnesc pe marginea drumului, fără să țină cont de recomandările autorităților și de pericolele la care se expun. Doi români care s-au filmat făcând acest lucru au primit amenzi usturătoare din partea autorităților.

Amendați pentru că au dat de mâncare unui urs

Filmările în care oamenii coboară din mașină și interacționează cu urșii sau le dau de mâncare atunci când îi întâlnesc în zonele montane sunt numeroase. O altfel de filmare postată pe internet a atras după sine o amendă uriașă. Românii care s-au filmat în timp ce hrăneau ursul, dintr-o mașină, au fost găsiți și sancționați de autorități. Garda Forestieră s-a autosesizat și le-a dat câte o amendă în valoare de 1.500 de lei celor doi oameni din mașină.

”În urma imaginilor publicate recent în spațiul public, în care se pot observa doi cetățeni care hrănesc intenționat un exemplar de urs prin fereastra autovehiculului, Garda Forestieră Ploiești s-a autosesizat și a aplicat ambilor contravenienți câte o sancțiune în valoare de 1.500 lei”, transmite Ministerul Mediului.

Filmarea le-a adus o amendă cumulată de 3.000 de lei celor doi români

Hrănirea urșilor este interzisă

Animalele sălbatice ies din pădure, în căutare de mâncare, însă autoritățile atrag atenția că hrănirea lor de către oameni este interzisă, din mai multe motive. Nu doar că este periculoasă apropierea de ei, dar le poate modifica urșilor comportamentul, făcându-i mai toleranți cu prezența oamenilor.

”Prin astfel de acțiuni, cetățenii se supun pe ei sau pe însoțitori unor riscuri majore. În același timp, hrănirea exemplarelor de urs le modifică acestora comportamentul, făcându-i mai toleranți cu prezența omului. Astfel de exemplare ajung, inevitabil, obiectul unor acțiuni de intervenție. Astfel de acțiuni ale autorităților competente vor continua în perioada următoare.

Pentru a evita atacuri cu consecințe grave, pentru a proteja specia și pentru a evita sancțiunile contravenționale, facem apel la toți cetățenii să se abțină de la hrănirea urșilor sau a altor animale sălbatice”, se menționează în comunicatul de presă transmis de Ministerul Mediului.

Autoritățile le recomandă oamenilor să nu interacționeze în niciun fel cu urșii atunci când îi întâlnesc, să nu le arunce mâncare de pe geamul mașinii și în niciun caz să nu coboare din mașini. Cei care fac trasee montane ar fi bine să aibă asupra lor spray anti-urs, pentru că acest dispozitiv le poate salva viața, în cazul în care se întâlnesc cu aceste animale. Astfel se pot evita tragedii precum cea de pe Jepii Mici, de la începutul lunii iulie.