Amendă pentru fotografierea urșilor. Câte sute de lei va plăti o româncă pentru gestul ei

Amendă pentru fotografierea urșilor. Câte sute de lei va plăti o româncă pentru gestul ei
Amendă pentru fotografierea urșilor

În cursul zilei de miercuri, 21 iulie, jandarmii care asigurau paza Barajului Vidraru au observat o femeie care fotografia o ursoaică cu doi pui. Aceasta avea 43 de ani și era din municipiul Pitești.

Femeie amendată pentru că fotografia urșii

Jandarmii patrulau la ieșirea din primul tunel după barajul Vidraru, pe sensul de coborâre, moment în care au observat un autoturism oprit. Din interiorul acestuia, o femeie fotografia animalele care se aflau foarte aproape de ea. Oamenii legii i-au transmis consecințele legale pentru fapta sa, iar apoi și-au continuat drumul.

După aproximativ 15 minute, aceeași patrulă s-a întors în zonă. Același autoturism era exact în aceeași poziție și femeie continua să facă fotografii. Văzând acest lucru, jandarmii au procedat la sancționarea acesteia cu o amendă în valoare de 500 de lei.

Potrivit Jandarmeriei Argeș, femeia a fost amendată deoarece distanța de la care fotografia animalele era mult mai mică față de limita legală, adică 20 de metri, în speță de aproximativ trei metri. Jandarmeria Argeș le transmite turiștilor care intenționeze să tranziteze D.N. 7C Transfăgărășan, faptul că urșii sunt prezenți des pe carosabil și că vor dispune măsurile legale în cazul în care legea este încălcată.

Amenzi mari pentru turiștii care hrănesc urșii

Persoanele fizice care hrănesc urșii riscă amenzi în valoare de la 3.000 până la 5.000 de lei. Potrivit Robert Szep, secretarul de stat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aceste amenzi ar putea fi dublate sau chiar triplate față de nivelul actual.

”Lucrăm la un proiect de act normativ pentru limitarea şi sancţionarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităţilor.

Vom creşte cuantumul amenzilor pentru abandonările de deşeuri şi vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul localităţilor”, a spus Szep, miercuri, într-un briefing de presă la Guvern.

”Din păcate, destul de puţine persoane care hrăneau urşii au fost prinse în flagrant. În ultimele două săptămâni, trei persoane au fost amendate de Jandarmerie, respectiv de colegii de Garda de Mediu. Cred că este prea puţin.

Am cerut ca amenzile să fie mult, mult mai mari peste ceea ce este acum pentru persoane fizice. Acestea sunt între 3.000 şi 5.000 de lei. Noi sper să le dublăm, chiar să le triplăm aceste amenzi pentru că, din păcate, habituarea ursului se datorează şi managementului defectuos în ceea ce priveşte deşeurile”, a mai spus acesta.

De asemenea, acesta a mai precizat că populația de urs din România urmează să fie evaluată prin metoda de amprentare genetică. Primele rezultate ar putea să apară la începutul anului viitor, cu ajutorul unui proiect în valoare de 10 milioane de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI