Amendă pentru că a fumat în mașina de serviciu, în Galați. Câte sute de lei va plăti șoferul
Un gălățean a fost amendat de oamenii legii după ce a fumat o țigară în timp ce se afla în mașina de serviciu. Care este valoarea amenzii pe care trebuie să o plătească angajatul? Cel din urmă a fost sancționat contravențional de reprezentanții Poliției Locale Galați din cadrul Secției nr.1. Poate nu mulți șoferi știu asta, dar gestul este interzis prin lege într-un asemenea scenariu.
Amendă pentru un angajat din Galați care a fumat în mașina de serviciu: cât trebuie să plătească?
Un bărbat din Galați a fost amendat de polițiștii locali din cadrul Secției nr. 1. Bărbatul a fost depistat în zona unei societăți comerciale de pe strada Portului în timp ce fuma în autoturismul de serviciu, încâlcând astfel prevederile legale, conform reprezentanților Poliției Locale Galați. Șoferul trebuie să plătească acum suma de 500 de lei pentru fapta comisă.
„Bărbatul a fost depistat în zona unei societăţi comerciale de pe strada Portului, în timp ce fuma în autoturismul de serviciu, încălcând astfel prevederile legale”, a anunţat Poliţia Locală Galaţi.
Mașina de serviciu este un spațiu închis, iar Legea 349/2002 arată că într-un astfel de spațiu fumatul este interzis. Tot legea arată că amenda pentru fumatul în mașinile de serviciu ajunge la 500 de lei pentru persoanele fizice și la 15.000 de lei pentru persoanele juridice.
Detalii
Fumatul a împărțit România în două tabere de ani buni. Scopul legii este acela de a interzice fumatul în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice închise. Spațiu închis este considerat orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective indiferent de forma de proprietate, care are acoperiș, plafon sau tavan și este delimitat de cel puțin doi pereți.
Această activitate se poate face la locul de muncă doar în spațiile special amenajate. De asemenea, mai este permis și în încăperile cu acoperiș retractabi sau închideri laterale.
Ce arată legea?
„Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:„Art. 1. – Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun.
Prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România. (Sursa: legislație.just.ro)