Amendă până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc și încalcă această regulă. Legea e clară

de: Ioana Bucur
17 02. 2023

Viața la bloc vine la pachet cu o serie de reguli și obligații care, dacă nu sunt respectate, sunt urmate de sancțiuni usturătoare. Potrivit legii, cei care încalcă o anumită regulă pot primi o amendă de până la 6.000 de lei.

Regula ce poate aduce sancțiuni usturătoare românilor care stau la bloc

Nu este niciodată simplu să locuiești în același spațiu cu alte persoane. În condițiile în care fiecare are propriul program, nevoi și preferințe, este foarte ușor să ajungi în situația de a-ți deranja vecinii.

Pentru a preveni mai multe situații neplăcute, s-au creat și aplicat mai multe reguli și obligații pentru românii care stau la bloc. Cele mai multe sunt stabilite prin lege, altele, prin regulamentul de ordine interioară al asociației de proprietari.

Una dintre cele mai mari bătăi de cap cu care se confruntă românii care locuiesc la bloc este gălăgia. Trebuie știut faptul că legislația apără dreptul la liniște, așa că toți cei care sunt deranjați de zgomote puternice, folosirea aparatelor audio-vizuale cu intensitate maximă, atât în apartamente, cât și în curtea blocului, pot suna oricând la poliție.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă” – arată Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Amendă de până la 6.000 de lei

Potrivit legii, gălăgia și zgomotele puternice nu sunt permise în comunitățile în care există clădiri de locuințe, indiferent de oră.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise” – arată aceeași lege.

Cei care nu respectă această regulă, chiar și în afara orelor de liniște, pot primi amenzi usturătoare, între 200 și 1.000 de lei.

În cazurile în care sunt folosite aparate zhomotoase sau instrumente muzicale de intensitate mare, în timpul orelor de liniște, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Petrecerile private, utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Amenda ajunge până la 6.000 de lei dacă perturbarea liniștii se repetă în mai puțin de 24 de ore. Vinovații pot primi și muncă în folosul comunității.