Amendă până la 5000 de lei pentru părinții care refuză să semneze acest document. Ce prevede noul proiect
Toți părinții trebuie să cunoască această regulă! În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. De asemenea, și directorii școlii sunt pasivi pentru această sancțiune.
Amenzi pentru părinții care refuză să semneze contractul educațional
Viitorul Contract educațional a fost prezentat în proiectul noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și pus în consultare de Ministerul Educației.
Conform acestuia, participarea la ședințele cu părinții și ținuta decentă a copilului la școală se numără printre obligațiile părinților și reprezentanților legali.
Nerespectarea obligațiilor asumate de către părinți prin contractul educațional nu mai este verificată de comitetele de părinți, așa cum era până acum, ci trece în sarcina inspectoratelor școlare.
Proiectul de Contract educațional prevede că refuzul semnării contractului educațional atât de către părinte sau reprezentantul legal, cât și de către directorul unității de învățământ reprezintă contravenție și se sancționează cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei.
Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează, conform noului Contract educațional:
- refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
- refuzul semnării contractului educațional de către directorul unităţii de învăţământ, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
Cine verifică respectarea noilor obligații
ROFUIP aplicat până acum prevedea că modul de îndeplinire a obligațiilor de către părinți este urmărit de către Comitetul de părinți. Ei bine, această prevedere dispare din noul ROFUIP și spune că:
„(4) Verificarea modului de respectare a prevederilor contractului educațional de către părți se realizează din oficiu sau la sesizarea părintelui/reprezentantului legal/elevului major sau a directorului unității de învățământ preuniversitar.”
Mai mult de atât, documentul prevede că, în cazul nerespectării prevederilor contractului educațional, inspectoratele școlare/inspectoratul școlar al municipiului București pot dispune aplicarea măsurilor sau sancțiunilor, conform prevederilor legale.
Obligații noi pentru părinți, conform noului proiect
„h) asigură comunicarea continuă și deschisă cu personalul unității de învățământ în vederea asigurării participării, în condiții optime, a copilului/elevului la procesul educațional;
i) își exprimă acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copilului/elevului minor, conform cerințelor Regulementului UE nr.679/2016;
j) își exprimă acordul cu privire la acordarea serviciilor de consiliere școlară copilului/elevului, în situațiile prevăzute de cadrul legal;
k) să participe, on-line sau fizic, la ședințele de consiliere parentală și la ședințele cu părinții;
l) să asigure ținuta decentă a copilului/elevului în unitatea de învățământ conform regulamentelor în vigoare.”