Amendă până la 100.000 de lei dacă faci aceste modificări în apartament fără autorizație. Legea e clară

de: Sabina Anastasia
15 02. 2023

Se dă amendă până la 100.000 de lei dacă faci aceste modificări în apartament, fără să fi obținut autorizație din partea autorităților locale. Ce trebuie să știe proprietarii înainte de a pune în aplicare planuri pentru a mări spațiul util din imobile sau pentru a reduce consumul de energie în sezonul rece. Iată ce stabilește legea din România!

De ce nu ai voie să închizi balconul în lipsa unei autorizații

Informațiile pe care trebuie să le știe proprietarii de garsoniere și apartamente. O serie de modificări realizate de către români la nivelul locuințelor, din diverse motive, pot fi drastic sancționate. Printre acestea se numără și închiderea balconului, în lipsa unei autorizații obținute de la autoritățile locale.

Mulți proprietari de imobile decid să închidă balconul în sezonul rece, fie pentru a reduce consumul de energie, fie pentru a mări spațiul util al locuinței. Demersul realizat în lipsa unei autorizații în acest sens poate fi sancționat cu sume consistente de bani. În unele cazuri, pedeapsa se extinde chiar până la închisoare.

Legea nr. 50/1991 stabilește foarte clar condițiile în care proprietarii imobilelor din România pot să închidă balconul. Este obligatorie obținerea unei autorizații de la primărie pentru această modificare. Motivul este simplu: amenajarea ilegală a unei garsoniere sau a unui apartament poate să afecteze structura blocului, cauzând probleme pe termen lung.

Unde trebuie să depui solicitare pentru închiderea balconului

Pentru a obține autorizație pentru închiderea balconului, este necesar să depui o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din cadrul Primăriei din regiunea în care locuiești. Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și acordul scris al asociației de proprietari și o documentație tehnică întocmită de un proiectant autorizat.

Specialiștii în urbanism trebuie să realizeze o inspecție a balconului pentru a avea în vedere eventualele schimbări ce se vor produce la proiectul inițial al clădirii. Proprietarul imobilului este obligat prin lege, în cazul aprobării solicitării, să informeze Inspectoratul de Stat și Construcții în legătură cu începerea lucrărilor.

În general, autorizația obținută pentru închiderea balconului prezintă o valabilitate de câteva luni de zile, în funcție de complexitatea lucrărilor. În perioada cu pricina trebuie realizate toate intervențiile.

Amendă până la 100.000 de lei dacă faci aceste modificări în apartament

Potrivit Legii nr. 50/1991, proprietarii de garsoniere sau apartamente care închid balconul fără să fi obținut o autorizație în acest sens riscă să fie sancționați cu amenzi a căror valoare poate să urce până la suma de 100.000 de lei. Sancțiunea financiară minimă, într-o astfel de situație, este de 1.000 de lei.

Citește și: Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Ce riscă proprietarii pentru aceste gafe

În unele cazuri, lipsa unei autorizații de la primărie pentru închiderea balconului poate fi sancționată și cu închisoarea. Această pedeapsă se aplică în situațiile în care imobilul asupra căruia se intervine este monument istoric sau aparține unei zone protejate prin lege. Pedeapsa cu închisoarea poate varia între trei luni și un an de zile.