Amendă până la 10.000 de lei pentru șoferii care fac această greșeală. Legea e clară, dar mulți români nu știu
Toți șoferii trebuie să cunoască această lege, care se aplică de doar câteva zile. În caz contrar, riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Despre ce este vorba, aflați în rândurile următoare.
Amenzi usturătoare pentru acești șoferi
Începând cu data de 6 iunie 2024 a intrat în vigoare Legea 176/2024 a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii. Aceasta vizează înăsprirea sancțiunilor din domeniu, astfel încât abaterile de la această legislație să se rărească.
Conform acestei legi, una dintre prevederi este că „circulația autovehiculelor de orice tip și transportul cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pârâielor din zona de munte” reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă usturătoare.
În astfel de cazuri, șoferii care sunt prinși că circulă prin albia minoră a râurilor și pârâielor, pot fi amendați cu 6.000 – 10.000 de lei. Mai mult de atât, legea spune că această abatere se sancționează și cu reținerea și suspendarea permisului pentru o perioadă de 120 de zile.
De asemenea, în afară de permis, autoritățile mai au dreptul de a confisca și licența sau autorizația de pescuit comercial. Aceasta nu este o măsură neapărat nouă. Ea se regăsea și în vechea legislație din domeniu, doar că amenzile erau mai mici, de maxim 8.000 de lei.
Vor crește amenzile de la 1 iulie?
Șoferii români ar putea să plătească amenzi mai mari de la 1 iulie, având în vedere că guvernul României a majorat salariul minim pe economie la 3.700 de lei.
Potrivit legii, punct de amendă de circulație reprezintă 5% din valoarea salariului minim. Prin urmare, dacă salariul minim a crescut, vor crește și amenzile. Mai exact, de la 165 de lei, punctul de amendă va crește la 185 de lei.
Pe de cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că punctul de amendă de circulație, legat de creșterea salariului minim va fi înghețat. Cu toate acestea, nu s-a întâmpla încă acest lucru.
„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Dacă nu va exista o măsură prin care valoarea punctului de amendă să fie înghețat, atunci amenzile vor crește de la 1 iulie.