Amendă de 500 de lei pe loc dacă faci asta pe stradă. Mulţi români nici nu ştiu că nu au voie

de: Ștefan R. Apostol
05 12. 2022

Fiecăre dintre noi, măcar odată, am pus gura pe o băutură alcoolică. Fie că vorbim de o bere, sau un pahar de vin, dar cu ponderație. Dar, așa cum se întâmplă și în alte state, genul acesta de lucruri pot fi amendate. Mai ales dacă sunt făcute în spațiile publice. Dacă nu știai, în România, poți primi o amendă de 500 de lei pe loc, dacă faci asta.

Consumul de alcool în spațiile publice

În mai toate statele lumii, obiceiurile sociale și legile privind consumul de alcool în public variază semnificativ. Dacă ne referim la termenul de spațiu public, în acest context, ne referim la spațiile exterioare, cum ar fi drumurile, aleile sau parcurile, sau într-un vehicul în mișcare.

De exemplu, consumul de alcool în baruri, restaurante, stadioane și alte astfel de unități, nu este în general considerat a fi „în public”. Se știe că aceste unități sunt deschise publicului larg, deci nu se aplică.

În unele țări, cum ar fi Statele Unite, Norvegia, Polonia, India și Sri Lanka, consumul de alcool în public este condamnat sau interzis. La fel se întâmplă și în țările cu majoritate musulmană în care alcoolul este legal. În alte țări, cum ar fi Portugalia, Spania, Germania, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia și China, consumul de alcool și intoxicația în public sunt acceptabile din punct de vedere social. Cu toate astea, este posibil să nu fie în întregime legale.

De exemplu, în Statele Unite, scopul declarat al acestor legi este de a restricționa intoxicația publică. În special actul periculos de a conduce un vehicul în stare de ebrietate. Legile privind recipientele deschise sunt legi de stat, mai degrabă decât legi federale, prin urmare, acestea variază de la un stat la altul.

Amendă de 500 de lei pe loc în București pentru consumul în spațiile publice

În România, până în 1991, nu se punea problema interzicerii consumului de alcool în spațiile publice. Dar legislația s-a schimbat, odată cu aparția Legii nr. 61/1991. Ulterior, în 2020, a fost promulgat un amendament la articolul 2 din această lege, care prevede și noi sancționări.

Așa se face că, la nivelul Capitalei, cel puțin în Sectorul 2 au început amenzile. Recent, polițiștii locali din sector au trecut la sancționarea acestei practici cu o amendă de 500 de lei. Dacă nu știai, există o lege care interzice consumul de alcool în spațiile publice, unde aceste spații sunt după cum urmează:

  • Drumuri publice,
  • Parcuri,
  • Stadioane și terenuri sportive,
  • Instituții culturale,
  • Săli de spectacole,
  • Instituții sau unități economice,
  • Mijloacele de transport în comun,
  • Autogări, gări și aeroporturi (de stat și private),
  • Alte locuri prevăzute de lege.

 

Legea face referire clară la cei peste 18 ani, iar cei care sunt prinși pot primi o amendă de 500 de lei pe loc. Genul acesta de sancțiuni, spun autoritățile, sunt menite de a reduce consumul de alcool, și mai ales acolo unde legea spune clar că este un spațiu public. Așa cum spuneam, în Statele Unite, în funcție de stat, ai voie să consumi alcool, dar cu condiția ca recipientul să fie într-o pungă de hârtie mată, prin care să nu se vadă conținutul.

Dar, asta nu înseamnă că nu ești sancționat, dacă ești prins pe trotuar, de exemplu, cu berea în mână. Același lucru l-au făcut și polițiștii locali din Sectorul 2 cu doi cetățeni, prinși bând pe trotuar câte o bere, aceștia primind o amendă de 500 de lei pe loc.

Așadar, mare atenție unde vă decideți să vă delectați cu licorile lui Bachus, altfel riscați amenzi între 100 și 500 de lei, pe loc.