Amendă de 4.000 de lei pentru şoferii care nu au asta pe maşină. Legea de care puţini ştiu

de: Stan Nicu
08 06. 2023

Se dă amendă de 4.000 de lei pentru şoferii care nu au asta pe maşină. Legislația rutieră s-a modificat din nou, astfel că unii dintre șoferi vor încasa amenzile uriașe în cazul în care acest semn le va lipsi din parbriz. Aceasta este legea de care puţini ştiu.

Atenție, șoferi. Aceasta este legea pe care foarte puțini o cunosc. Ce trebuie să faci pentru a evita o amendă de 4000 de lei

Codul Rutier stipulează că fiecare transport trebuie să aibă un anumit simbol amplasat pe caroserie sau parbriz.

În caz contrar, șoferii sau entitatea juridică care le-a încredințat autovehiculul pot fi amendați conform legii în vigoare.

Amenzile, acordate în funcție de riscul pe care îl reprezintă transportul

Sancțiunile sunt usturătoare și sunt acordate în funcție de riscul din care face parte transportul.

Spre exemplu, legislația rutieră în vigoare indică faptul că pe vehiculele care efectuează un transport de deșeuri trebuie să se regăsească afișat semnul „D”.

Amenzile încep de la 2000 de lei și pot ajunge la maximul de 4000 de lei

Cei care nu îndeplinesc această prevedere se pot trezi cu o amendă de la 2.000 de lei până la 4.000 de lei. De asemenea, conducătorii auto care nu s-au conformat regulilor, pot fi amendați pe loc.

Există o varietate de semne care trebuie să se regăsească pe autovehicule, inclusiv unul foarte important, care a fost reglementat prin Acordul European. Acesta face referire la transportul rutier internațional de mărfuri periculoase.

Astfel, șoferii care transportă deșeuri considerate periculoase trebuie să aibă toate actele necesare asupra lor pentru un astfel de transport, pentru că acestea vor fi solicitate la control. În categoria autovehiculelor care pot transporta astfel de mărfuri periculoase se regăsesc camioanele, cisternele sau autotrenurile.

9 categorii de substanțe sau mărfuri periculoase care pot fi transportate cu autovehicule

Conducătorii auto trebuie să dețină următoarele documente, altfel vor fi amendați:

-Licență de transport / execuție pentru astfel de vehicule (se depune cerere la A.R.R.);
-Un certificat e agreere pentru vehicul, eliberar de R.A.R.;
-Echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R.;
-Panourile și etichetele pentru semnalizare (semnele);
-Un certificat A.D.R.

Ce mai prevede legea

Nu în ultimul rând, oamenii legii impun măsuri și sancțiuni în funcție de nivelul de risc, care a fost împărțit în trei categorii distincte.

Lipsa unui semn pe parbriz este socotită drept o încălcare foarte gravă și se încadrează în categoria a treia, astfel că va atrage imediat sancțiunile substanțiale pentru șofer sau firma pe care acesta o reprezintă.