Amendă de 1000 de lei pentru cei care fac această greșeală în trafic. Sancțiunea se aplică chiar dacă nu ești la volan

de: Ștefan R. Apostol
31 08. 2022

De când a fost inventată, bicicleta a fost cel mai la îndemână mijloc de transport. La momentul apariției sale, și mult timp după, nu existau reguli de circulație pentru conducătorii acestora. Dar, în timp, lumea devenind tot mai civilizată, precum și odată cu apariția scuterelor, a trotinetelor, etc, era nevoie de reguli. Majoritatea, în mai t0ate statele europene, sunt cam acealeași în privința acestor mijloace de transport, cu particularitățile fiecărui stat. Dar o singură regulă este valabilă în toată lumea, și care poate atrage și amenda. Este vorba de condusul unei biciclete, trotinete sau a unui scuter sub influența alcoolului. În România, conform Codului Rutier, acest aspect atrage o amendă de 1000 de lei pentru cei care fac această greșeală în trafic. Sancțiunea se aplică, așa cum spuneam, chiar dacă nu ești la volan.

Codul Rutier 2022. Amendă de 1000 de lei pentru cei care fac această greșeală în trafic

Deplasarea pe bicicletă devine din ce în ce mai populară în zona metropolitană. În fiecare dimineață, bicicliștii, sau cei pe trotinete electrice și scootere își croiesc drum pe străzile orașului, îndreptându-se spre și de la locul de muncă. Din ce în ce mai mult, aceste mijloace de trasport sunt folosite pentru a ajunge la petreceri. Sunt folosite pentru a vizita prietenii, pentru a merge în cluburi sau pentru a merge în baruri.

Dar care sunt regulile atunci când vine vorba de băutură și mersul pe bicicletă, trotinetă sau scuter? Este legal să bei și să mergi cu aceste mijloace de transport? Poți fi acuzat? Cu ce? Poți primi puncte? Să ți se retragă permisul, în cazul scooterelor? Să fiți amendat?

Dacă nu știați acest aspect, vă spunem noi că în noul Cod Rutier din 2022, se specifică clar, la articolul 101, după cum urmează: „nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora”, duce la amenzi de până la 1.160 de lei.

Conform legislației, amenda este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni și atrage și între 6 și 8 puncte de amendă pentru cel prins sub influența alcoolului. Dar amenda se aplică doar în cazul celor care au permis de conducere a scuterelor sau a vehiculelor pe două roți electrice, prevăzute de lege ca fiind obligatoriu prezența permisului.

Bicicliștii și cei cu trotinete nu intră sub incidența legii

Deci, bicicliștii și cei cu trotinete pot scăpa ușor în acest caz, având în vedere că există lacune în lege. Modul în care a fost redactat Codul Rutier stipulează autovehiculele în ceea ce privește secțiunea privind conducerea sub influența alcoolului.

Este similar cu excesul de viteză. Pentru ca o persoană să aibă viteză excesivă, trebuie să se afle într-o mașină. Același lucru este valabil și în cazul acuzațiilor din secțiunea privind conducerea în stare de ebrietate, o persoană trebuie să se afle într-o mașină.

Dar, în ambele cazuri, dacă un ofițer vede că sunteți beat pe bicicletă sau că mergeți cu viteză excesivă pe bicicletă, acesta poate folosi alte acuzații și vă poate amenda. Dacă sunteți beat pe bicicletă, vă poate acuza, în conformitate cu Legea privind licențele de alcool, că sunteți în stare de ebrietate într-un loc public. În cazul în care o persoană avea de fapt o bere deschisă și bea în mod activ pe bicicletă, ar putea fi acuzată de consum de alcool în afara unui local sau a unei reședințe autorizate. Așadar, există acuzații disponibile.