Ambasadorul Rusiei la ONU, amenințare categorică privind o catastrofă nucleară. România, pe lista țărilor vizate

Ambasadorul Rusiei la ONU, amenințare categorică privind o catastrofă nucleară. România, pe lista țărilor vizate
Vladimir Putin, lider ucrainean

Situația la centrala nucleară de la Zaporojie este extrem de gravă, aaceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în ultimele ore. În cursul zilei de joi, Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgenţă la solicitarea Rusiei, cu scopul de a discuta despre pericolul existent la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie. În cursul întânirii, Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Ucraina de „atacuri criminale” asupra centralei.

Solicitarea ambasadorului Rusiei la ONU

În timpul reuniunii Consiliului de Securitate ONU, ambasadorul Rusiei a transmis că „atacurile criminale” ale Ucrainei asupra centralei nucleare conduse de ruși, „împing lumea în pragul unei catastrofe nucleare”.
În cadrul aceleiași întâlniri, România a fost menționată de către Vasili Nebenzia ca fiind una dintre țările cele mai afectate de o eventuală catastrofă nucleară, dată fiind poziția geografică față de Ucraina.

Potrivit reprezentantului Rusiei la ONU, singura șansă de a fi evitată o tragedie pentru întreaga omenire este intervenția Occidentului asupra regimului de la Kiev, pe care să îl determine să se retragă și să abordeze o politică rațională. Altminteri, tragediile inevitabile vor depăși granițele Ucrainei și vor afecta întreaga lume.

„I-am avertizat în repetate rânduri pe colegii noştri occidentali că, dacă nu vor face regimul de la Kiev să redevină raţional, atunci acesta va lua cele mai monstruoase şi iraţionale măsuri, ale căror consecinţe se vor răsfrânge mult dincolo de graniţele Ucrainei. Din păcate, asta este ceea ce se întâmplă acum”, a declarat Vasili Nebenzia într-un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Cine se vor face vinovați pentru o eventuală catastrofă nucleară la Zaporojie

În continuare, ambasadorul Rusiei din cadrul ONU a avertizat că cei vionovați de o posibilă catastrofă nucleară vor fi sponsorii occidentali ai Kievului. Din păcate, printre cele mai vizate țări care ar fi expuse contaminării radioactive se află România, alături de Bulgaria, Moldova, cât și mai multe regiuni din Ucraina.
Chiar și așa, dimensiunea catastrofei este una imposibil de imaginat, în cazul în care situația ar escalada și mai mult.

„Dacă atacurile forţelor armate ale Ucrainei continuă, această catastrofă se poate întâmpla în orice moment. Atunci, sub ameninţarea contaminării radioactive se vor afla teritoriile regiunilor Kiev, Zaporojie, Harkov, Poltava, Herson, Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Vinniţa, RPD şi RPL, zonele de frontieră ale Rusiei şi Belarusului, precum şi Moldova, Bulgaria şi România.

Şi acestea sunt cele mai optimiste previziuni ale experţilor. Dimensiunea reală a dezastrului nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie este greu de imaginat. În acest caz, toată responsabilitatea pentru aceasta va cădea pe umerii sponsorilor occidentali ai Kievului”, a declarat diplomatul Vasili Nebenzia, potrivit agenției ruse de presă, TASS.