Ambalajele SGR nu au termen nelimitat de returnare. Precizări importante făcute de LIDL privind garanția de 50 de bani

de: Daoud Andra
23 09. 2024

Peste un miliard de ambalaje din sticlă, plastic și aluminiu au fost reciclate de când a fost introdus sistemul garanție-returnare. Românii adună ambalajele pentru a le duce la reciclat, însă trebuie să știe că timpul în care pot face acest lucru este limitat. Când ”expiră”, de fapt, garanția pentru un ambalaj.

În cât timp poate fi dus la reciclat un ambalaj SGR

Românilor le-a intrat deja în reflex să nu mai arunce la întâmplare ambalajele reciclabile și să le colecteze pentru a le duce în locurile special amenajate. Pentru fiecare ambalaj cu sigla SGR se oferă o garanție de 50 de bani, sub formă de bon valoric. Marile magazine au amenajat în parcări puncte de colectare a ambalajelor și vin cu precizări importante pentru clienți.

Pe site-ul LIDL, de exemplu, există o secțiune specială dedicată reciclării. Astfel, clienții află că pot returna ambalaje cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, din sticlă, plastic sau metal, care au fost golite de conținut. Acestea trebuie să fie curate, să aibă eticheta intactă și să nu fie deformate, pentru a putea fi introduse în aparat.

De asemenea, dacă un produs este scos de pe piață, ambalajul său poate fi reciclat în următorii doi ani, dar nu mai târziu. Reciclarea trebuie să se facă în termen de 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a RetuRO a anunțului privind încetarea introducerii pe piață de către producător a produsului respectiv.

Precizările LIDL cu privire la reciclare

”În magazinele LIDL poți returna ambalaje care conțin logo-ul „Ambalaj cu garanție” din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L inclusiv, nedeformate, golite de conținut, curate, cu eticheta intactă, înregistrate în Registrul Ambalajelor SGR ținut de RetuRO. Acestea pot fi ambalaje utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase.

Aparatele de colectare a ambalajelor reciclabile (RVM) pot fi utilizate exclusiv pe durata programului de funcționare a magazinelor LIDL. Ambalajele SGR pot fi returnate în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a RetuRO a anunțului privind încetarea introducerii pe piață de către producător a produsului respectiv.

Poți utiliza voucherul la efectuarea de cumpărături în cadrul magazinului LIDL sau îl poți preschimba în numerar în cadrul magazinului LIDL în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului. Valoarea voucherului sau voucherelor prezentate la casa de marcat va fi scăzută din prețul produselor achiziționate. LIDL îți oferă posibilitatea de a utiliza mai multe vouchere pe același bon fiscal de cumpărături, însă valoarea unui voucher nu poate fi segmentată (nu se poate elibera rest în bani, dacă prețul produsului achiziționat este sub valoarea voucherului/ voucherelor)”, se arată pe site-ul LIDL.