„Am pregătit o horincă de mere”. Cei doi români de rând care au fost invitaţi personal de Regele Charles să participe la încoronare

de: Sabina Anastasia
05 05. 2023

Cine sunt cei doi români de rând invitați de Regele Charles la încoronare. Monarhul britanic i-a cunoscut în urmă cu peste un deceniu, însă nu i-a dat uitării nicicum. Cuplul abia așteaptă să participe la eveniment: „Am pregătit o horincă de mere”.

Doi români de rând, invitați de Regele Charles la încoronare

Încoronarea Regelui Charles, care va avea loc sâmbătă, 6 mai, va fi un eveniment cu totul solemn, însă puțin diferit de cele anterioare de acest fel. Aproximativ 2.800 de invitați vor participa la ceremonia oficială, mult mai puțini față de cei 8.000 care au fost prezenți la încoronarea regretatei Regine Elisabeta a II-a.

Încoronarea monarhului britanic va dura două ore și va fi, fără îndoială, foarte emoționantă. Cu sufletul la gură așteptă și doi români de rând să participe la ceremonie. Cei doi parteneri de viață au fost invitați personal de Regele Charles să participe la evenimentul ce va avea loc la Westminster Abbey.

Este vorba despre soții Bozai din Breb, din Maramureș, care l-au cunoscut pe Regele Charles în urmă cu circa 12 ani și au mâncat chiar la masă cu el. Ioan Bozai a povestit cum s-a întâlnit cu actualul monarh britanic. Îi plăcea să lucreze lemnul și, în ciuda faptului că la vremea respectivă nu era profesionist, fura meserie de la socrul său.

Așa, a ajuns să lucreze la casele lui Charles, care atunci deținea titlul de prinț. După finalizarea construcțiilor, fiul regretatei Regine Elisabeta a II-a s-a deplasat în satul din Maramureș, moment în care socrul românului i-a făcut cunoștință cu monarhul. Ioan Bozai l-a omenit pe acesta cu horinca lui vestită.

„M-am dus. Am stat la masă cu Prințul Charles, am ciocnit două pahare de afânată”, a povestit românul.

„O să fim vedete, mai ales că vom fi îmbrăcați în costumul popular”

Regele Charles a rămas impresionat de Ioan Bozai și soția lui, astfel încât a decis să îi invite pe ambii la ceremonia de încoronare de sâmbătă, 6 mai. Românii nu merg cu mâna goală, așa cum arată și obiceiurile noastre. Cuplul a pregătit pentru monarhul britanic cadouri tradiționale românești.

„Am pregătit o horincă de mere. Am pus o sticlă mai mare, pentru că noi mai avem prieteni pe acolo. O sticlă cu horincă de prune și nelipsita horincă de pere”, a spus Ioan Bozai, într-o intervenție pentru DIGI24.

Soția lui Ioan Bozai, Ileana, a mărturisit că nu s-a gândit vreodată că ar ajunge să participe la un astfel de eveniment. „Dar Dumnezeu pe toate le rânduie, le face cum trebuie. Cu emoții multe, cu bucurie multă”, s-a exprimat românca.

Te-ar putea interesa și: Întâlnire de gradul 0 la încoronarea Regelui Charles. Kate Middleton va fi faţă în faţă cu femeia pe care o urăşte cel mai mult

„O să fim vedete, mai ales că vom fi îmbrăcați în costumul nostru popular, care nu-l mai poartă nimeni din România, numai în Maramureș”, au spus cei doi soți.