Am făcut calculul! Cât costă să stai cu aerul condiționat pornit toată ziua

de: Ionuț Vieru
11 06. 2024

Vara a venit, iar temperaturile trec de pragul de 30 de grade Celsius în fiecare zi. Aerul condiționat nu lipsește din casele noastre și este o necesitate pentru mulți, dar asta înseamnă că facturile vor deveni mari mari. Cât de mari, mai exact?

Cu cât crește factura la energie dacă folosim aerul condiționat toată ziua

Canicula ne poate umfla factura la energie destul de mult, mai ales dacă folosim aerul condiționat toată ziua, non-stop. Pe măsură ce consumul este mai mare, prețul plătit de consumatori crește și el.

Majoritatea românilor țin temperatura aerului condiționat între 19 și 21 de grade Celsius. Unii îl folosesc în anumite intervale de timp, de cele mai multe ori la amiază, atunci când este foarte cald, în timp ce alții îl țin deschis toată ziua.

Dar cât de mult ne afectează acest lucru factura la energie? Ei bine, un aparat de aer condiționat consumă în jur de 1,5 kW pe oră.

Dacă funcționează 10 ore, asta ar însemna un consum suplimentar de 450 kW, adică undeva la 585 de lei. Asta la un preț de 1,3 kW, atât cât trebuie să plătim dacă într-o lună consumăm mai mult de 255 de kW.

„Logic ar fi fost ca un număr de kW, aşa numitele nevoi energetice minimale să fie acoperite la un preţ foarte jos. Poate chiar un nr de kW gratuit pentru consumatorii vulnerabili. 14.15 Cei mai vulnerabili sunt cei care locuiesc toată ziua acasă. Vorbim de pensionari, de mame cu copii care stau acasă”, explică Corina Murafa, expert energie.

Cum să economisești energie când folosești aerul condiționat

Există anumite metode prin care puteți economisi energie atunci când folosiți aerul condiționat. Probabil că v-ați dat seama deja că, dacă vreți să faceți acest lucru, în primul rând nu ar trebui să-l țineți pornit toată ziua.

O altă metodă ar fi să opriți aerul condiționat atunci când este atinsă temperatura dorită sau folosiți modul dezumidificator pentru a reduce consumul.

Cu toate acestea, unii specialiști sunt de părere că oprirea aerului condiționat când s-a făcut destul de rece în casă nu este întotdeauna bună, mai ales la ultimele modele ale aparatelor.

Majoritatea aparatelor de aer condiționat vin cu inverter, ceea ce înseamnă că dispozitivul lucrează la capacitate maximă la început pentru a răcori camera, iar apoi comută pe operare minimă odată ce temperatura a fost atinsă.

În cazul acestor aparate, este mai bine să fie lăsate pornite, chiar după ce s-a ajuns la temperatura dorită.

De asemenea, este indicat ca aerul condiționat să fie setat să ventileze în sus. Aerul rece se duce în jos, iar cel car urcă. Cum aerul rece al aparatului de aer condiționat va încerca să coboare, ceea ce înseamnă că va răcori camera mult mai eficient, distribuind aerul rece mai repede.