Aluat pufos pentru mucenici însiropați. Care e secretul rețetei din 1960?!

de: Ana Chivu
07 03. 2023

Majoritatea românilor consumă mucenici în această perioadă, mai cu seamă creștinii care respectă cu strictețe datinile. Gospodinele se conformează și încearcă să pună pe masă sfințișori deosebit de pufoși, aromați și delicioși. Cu toate astea nu toate doamnele știu să îi prepare ca la carte pentru ca aceștia să iasă de nota 10. Iată care este secretul rețetei din 1960? Cum trebuie să îi gătești?

Cum să prepari mucenici însiropați: secretul rețetei din 1960

O specialistă în dulciuri a divulgat la a1.ro care sunt secretele celui mai pufos aluat pentru mucenici. De asemenea, ea a venit și cu câteva sfaturi prețioase pentru toate gospodinele care cel mai probabil se află deja în bucătărie.

Toți românii adoră să consume sfințișori în perioada aceasta a anului, mai cu seamă creștinii care țin cont și de însemnătatea lor. Rețeta este una de cozonac de post care are la bază: apă, făină, drojdie, ulei, sare și zahăr.

Cu toate astea, pentru a face colacii împletiți mai speciali, experta recomandă ca o parte din aluat să fie opărit, iar o parte să fie frământat într-un mod clasic, conform unei rețete vechi.

Concret, trebuie să fierbi aluatul în apă până la cel mai înalt punct de fierbere, ulterior jumătate din cantitatea de compoziție trebuie frământată simplu.

Lasă aluatul fierbinte să se tempereze, iar mai apoi amestecă și restul de făină cu drojdie, zahăr, sare și ulei. Lasă totul la dospit și împletește ușor sfințișorii.

Pune bucățile pe tavă cu distanță între ei de cel puțin doi cm și așteaptă până ce se rumenesc. Nu ai nevoie de mai mult de 15 minute la un cuptor încălzit la 200 de grade Celsius.

Pas cu pas

Ceea ce îi face extrem de gustoși este cu siguranță siropul în care se scaldă. Mai exact, este vorba despre miere de albine, puțină apă și esențele dorite (migdale, vanilie, lămâie, etc).

Un alt secret este să însiropezi mucenicii abia după ce aceștia se răcesc. Pasul următor este să îi dai cu nucă pasată, nucă de cocos și zahăr. Pentru un plus de aromă, unele gospodine adaugă în acest mix și o jumătate de linguriță de scorțișoară.

  • Ingrediente: de ce ai nevoie?

-Aluat mucenici

500-600 g făină
un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă
două plicuri de zahăr vanilat
250 ml apă
o fiolă esenţă de vanilie
100 ml ulei

– Sirop mucenici

200 g zahăr
400 ml apă
o fiolă esenţă de vanilie
pentru uns – 200 g nucă măcinată
miere după gust