Modificare la majorarea alocațiilor din 2022. Ludovic Orban a făcut anunțul pe seară

Modificare la majorarea alocațiilor din 2022. Ludovic Orban a făcut anunțul pe seară
Alocațiile cresc cu 20%.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a precizat azi că singurul lucru cert este acela că alocațiile pentru copii o să crească 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca celelalte posibile majorări să se decidă în funcție de situația economică.

Update 15 iunie 2021

Decizia de majorare a alocațiilor celor mici a rămas valabilă pentru ianuarie 2022, singura modificare anunțată de Președintele Camerei Deputaților de astăzi, fiind că se va ține cont și vor fi indexate cu rata de creștere a inflației.

De la 1 ianuarie 2022, asta este decizia în coaliție, evident cu ce amendament s-a aprobat azi, de la 1 ian 2022 vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației, conform legii”, a afirmat Ludovic Orban, astăzi la Parlament.

Alocațiile cresc cu 20%. Ludovic Orban a făcut anunțul

”Decizia coaliţiei a fost foarte simplă: ne menţinem angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii adoptate într-un grafic de creştere, că următoarea tranşă de creştere va fi de la 1 ianuarie. Nu suntem ca PSD, care mai avea puţin şi programa creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public pe următorii o sută de ani”, spus Ludovoc Orban, miercuri, la Parlament.

Ludovic Orban a mai adăugat că majorările ulterioare o să fie decise în funcţie de evoluţia economică.

”Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare. (…) Deocamdată, un singur lucru este cert: alocaţiile vor creşte cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022”, a declarat liderul PNL.

Ce a anunțat Gabriela Firea

Astfel, alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală, spunea, la începutul anului, Ministerul Finanțelor. Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape, alocațiile ar trebui majorate la 1 iulie cu 20%. Cu toate acestea, luna trecută, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor anul acesta.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 în ce privește alocaţia de stat pentru copii, majorarea alocației pentru copii până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, se efectuează etapizat prin majorarea cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020, se preciza într-un comunicat al Ministerului Finanțelor, la începutul anului.

De menționat este că începând cu 1 ianuarie 2021, s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind:

427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap;
214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

PSD o să depună, săptămâna aceasta, în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii la nivelul adoptat în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copiii sub 2 ani ori pentru cei cu dizabilităţi, a spus, ieri, prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI