Alimentul surpriză produs în laborator. Finanțare record pentru firma care a avut ideea
Alimentele de laborator încep să fie o alternativă mai sustenabilă și specialiștii spun că pe viitor doar astfel de mâncare vom consuma.
Un aliment pe care îl consumi zi de zi poate fi înlocuit cu varianta în laborator
Totul din cauza faptului că planeta noastră nu mai are suficiente resurse încât să ne hrănească pe toți, iar tot mai mulți oameni de știință se gândesc la moduri în care mâncarea poate fi creată în laboratoare.
Așa s-a întâmplat și o companie start-up din Berlin, care produce mozarella și ricotta fără lapte. Start-up-ul a reușit să strângă o finanțare record de la investitori care vor să parieze pe piața în creștere de alternative la produse lactate de origine animală.
Compania vrea să își extindă gama
Compania Formo a spus că va utiliza cele 50 de milioane de dolari, o sumă record pentru o companie europeană de tip foodtech, pentru a își extinde gama de produse cu tipuri de brânză maturată precum cheddar și gruyere.
“Vorbim despre un produs care trebuie să ajungă la o producţie de masă sau să fie produs în volume mari, aşa că acum lucrăm la majorarea producţiei.
Vrem să ne extindem gama şi să fim siguri că putem acoperi aproape orice tip de brânză”, a declarat Raffael Wohlgensinger, cofondatorul şi directorul general de la Formo.
Investitotirii au început să pompeze fonduri într-o nouă generație de start-up-uri care încearcă să facă produse „lactate” fără impactul dăunător asupra mediului al creșterii animalelor în ferme.
Cum este făcută brânză fără lapte de vacă
Două companii din Suedia au strâns finanțare în ultimele săptămâni, în timp ce companii mari precum Oatly Inc consideră lactatele alternative un nou orizont pentru extindere.
Brânza făcută în laborator conține proteine de lapte, dar nu de la vacă. Formo vrea să reproducă gustul și textura brânzei reale, iar tehnologia de fermentare se bazează pe microbi, pentru a crea proteinele care stau la baza brânzeturilor.
“Produsele noastre conţin de fapt proteine de lapte, dar nu le obţinem de la o vacă. Le obţinem de la micro-organisme”, precizează Britta Winterberg, cofondator şi director ştiinţific la Formo.
Compania vrea să intre pe toate piețele pentru care poate obține aprobările necesare, printre care Singapore, Israel, Orientul Mijlociu și eventual Europa.