Alimentul pe care trebuie să îl conservi pentru la iarnă. Toți românii trebuie să îl aibă în cămară
Foarte mulți români sunt pasionați de ciorba verde care conține măcriș. De aceea este foarte important ca acest ingredient minune să fie conservat cât mai bine și pentru cât mai mult timp, pentru sezonul rece. Iată care sunt cele mai simple metode pentru a face acest lucru. Gospodinele tocmai și-au dezvăluit secretul.
Alimentul pe care trebuie să îl conservi pentru la iarnă
Poate nu îți vine să crezi, dar măcrișul este unul dintre ingredientele principale din cămara gospodinelor. Pentru a prepara cea mai bună ciorbă verde, experții recomandă să pregătim din timp acest ingredient pentru a ne ajunge toată iarna.
Măcrișul se poate conserva prin metode reci sau fierbinți, prin congelare, marinare sau fierbere. Iată care sunt cele mai simple trucuri pentru a face acest lucru.
Cum se conservă măcișul prin fierbere
Ai nevoie doar de măcriș și 120 ml apă. Se spală frunzele de măcriș, apoi se suprapun și se taie codițele, ulterior se vor felia sub forma unor fâșii transversale.
Toarnă apă într-o oală și o pui pe foc până aproape de punctul de fierbere. Adaugă măcrișul tocat și amestecă întruna, până când își va modifica încet culoarea și va clocoti. Scoate măcrișul de pe foc și pune-l în borcane sterilizate. Acoperă recipientele cu capace și închide-le ermetic.
Se întorc borcanele cu capacele în jos și se acoperă cu o pătură pentru a se răci. Recipientele se pun la păstrare în piviniță sau cămară.
Cum se conservă măcișul prin congelare
Probabil cea mai simplă metodă de a conserva măcrișul este să-l pui la congelat. Spală frunzele și taie codițele, așa cum le-ai pregătit pentru etapa de mai sus, pentru procesul de fierbere.
Se pune măcrișul tocat în pungi de plastic, se scoate aerul din pungi și se leagă foarte bine. Pune măcrișul la congelator, iar dacă vrei îl poți amesteca, eventual, cu mărar, leuștean, pătrunjel sau alte verdețuri care sunt potrivite pentru ciorbe. Când vrei să pui măcriș în supe, nu trebuie să-l dezgheți anterior.
Cum se marinează macrișul
Ai nevoie de măcriș, 1 litru de apă, o lingură de sare neiodată și 100 ml de oțet de masă 9%. Din aceste ingrediente vei obține 4 borcane de 500 ml de măcriș marinat.
După ce ai spălat și tăiat frunzele și codițele de măcriș, vei pune verdețurile în borcane sterilizate. Pentru a pregăti marinada trebuie să dizolvi sarea și oțetul în apă rece. Torni zeama în borcane și le umpli până la refuz.
Se acoperă cu capace sterilizate și se pun în pivniță sau cămară.