Alimentul pe care este bine să îl dai de pomană de Sfântul Ilie 2024. Ce trebuie să pui neapărat în pachete

de: Ionuț Vieru
19 07. 2024

Sfântul Ilie este prăznuit pe data de 20 iulie, o sărbătoare importantă pentru creștinii de pretutindeni. În această zi se face pomenirea morților, dar ce se dă de pomană? Aflați în rândurile următoare.

Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie 2024

Sfântul Ilie este una dintre cele mai importante sărbători creștine din an. Ca și în cazul celorlalte sărbători creștine, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor și pentru a da de pomană pachete pentru sufletele celor trecuți în neființă.

Pachetele pot conține diferite alimente, dar potrivit tradițiilor, nu trebuie să lipsească niciodată merele. De asemenea, toate alimentele trebuie să fie de post. În afară de mere, se obișnuiește să se mai ofere covrigi și colivă.

Merele se împart în special copiilor și se crede că cei care fac acest lucru vor avea parte de noroc și sănătate pentru tot restul anului. În zonele rurale, există tradiția ca de Sfântul Ilie să se scuture mărul din curte, iar fructele să fie date de pomană celor mici.

De asemenea, o altă tradiție spun că, până la sărbătoarea Sfântului, nu este bine să consumăm mere. Se spune că mărul este pomul Sfântului Ilie și că acest fruct poate fi consumat doar după ce este prăznuit Sfântul în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea Sfântului Ilie care împlinește orice dorință

„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”