Alimentul pe care dacii și romanii îl consumau mereu. Era nelipsit de pe mesele lor

de: Ana Chivu
06 01. 2023

Oamenii din ziua de astăzi au la dispoziție nenumărate produse alimentare pentru toate gusturile. De asemenea, obiceiurile tuturor s-au schimbat enorm în special în ultimul secol. Unii se întreabă ce consumau strămoșii noștri pentru a avea putere de muncă și energie. Cei mai mulți dintre ei nu exagerau cu consumul de carne și mâncau doar produse naturale. „Romanii au adoptat o gastronomie şi un reţetar gastronomic interesant”, a declarat un profesor de istorie.

Ce mâncau dacii și romanii: ,,aveau un rețetar gastronomic interesant”

Majoritatea oamenilor din ziua de astăzi sunt foarte atenți la ceea ce mănâncă. Mulți dintre ei s-au obișnuit să aibă două sau trei mese principale și câteva gustări simple între ele. Desigur că important în zilele noastre este și confortul adus de nenumăratele tipuri de produse pe care le putem achiziționa de la supermarket, dar și aparatele electrocasnice care ne ajută să le ținem proaspete.

În schimb, aceste lucruri nu existau în timpurile în care trăiau strămoșii noștri. Un profesor de istorie a oferit detalii despre regimul alimentar pe care îl abordau dacii și romanii. Mircea Borcoman a subliniat că la gaza gastronomiei romanilor erau produsele naturale, iar consumul de carne nu era exagerat.

„Romanii au adoptat o gastronomie şi un reţetar gastronomic interesant, care cred că şi în zilele de astăzi când se pune atâta preţ pe modalitatea de hrănire ştiinţifică, raţională ar trebui luate în calcul.

Prima concluzie care se impune este următoarea: foloseau excepţional de bine, cu motivaţie dumnezeiască, produsele naturale. Deci, chestiunea cu picanteriile, cu chimicalele, cu adaosurile, nu se realiza aşa ceva”, spune profesorul severinean. (Sursa: adevărul.ro)

,,Înmuiau pâinea în vin”

Lipia unsă cu miere era un deliciu pentru aceștia. Pâinea era frământată fără adaosuri și de cele mai multe ori era gătită din făină de secară. De asemenea, gospodinele găteau și o mâncărică din morcov, ceapă, usturoi, castravete și salată. Mai mult decât atât, carnea consumată doar în unele zile din săptămână sau lună era servită doar alături de muștar.

„Se mai făceau lipii, iată s-a menţinut şi la noi chestiunea cu lipia. Făceau lipia, îi dădeau o consistenţă superioară din ouă, un fel de papară, peste care mai puneau un strat de miere şi cred că e interesantă compoziţia aceasta.

Dacă se mai întărea, înmuiau pâinea în vin şi amestecul acesta din compoziţia pâinii cu vinul, care se petrecea acolo, da o forţă deosebită, energizantă, nu chimicalele pe care tinerii le consumă astăzi.”, spune profesorul Mircea Borcoman.