Alimentul magic care este „aurul din frigider”. Ce beneficii are
Alimentul magic care este „aurul din frigider”. Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că acesta este cel mai sănătos produs alimentar din întreaga lume. Oferă cei mai mulți nutrienți per calorie și are o mulțime de beneficii pentru organismul uman. Reduce stresul oxidativ, ajută la prevenirea cancerului și scade inclusiv nivelul tensiunii arteriale.
Alimentul magic care este „aurul din frigider”
Spanacul este cel mai sănătos aliment din lume, potrivit cercetătorilor de la Harvard. După mulți ani de studii, oamenii de știință au concluzionat că această plantă erbacee legumicolă prezintă cei mai mulți nutrienți per calorie. Nu degeaba Popeye Marinarul consuma și cultiva spanac.
Mitul spanacului care îi oferea puteri supranaturale marinarului musculos a luat naștere, de fapt, dintr-o greșeală de tipar. Potrivit acesteia, spanacul conține de zece ori mai mult fier decât în mod obișnuit.
Revenind, spanacul reprezintă cel mai sănătos aliment din lume, însă nu este singurul bogat în proprietăți benefice organismului uman. Alături de această plantă au mai fost declarate sănătoase și alte produse vegetale cu frunze de culoare verde, precum salata verde și kale.
Legumele de acest fel și, în general, verdeața asigură un nivel ridicat de protecție împotriva bolilor cronice, au mai arătat oamenii de știință de la Harvard. Potrivit acestora, o singură porție de spanac, salată verde sau kale pe zi poate reduce cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Beneficii mai puțin cunoscute ale spanacului
Spanacul prezintă carbohidrați, însă sub formă de fibre, în cea mai mare parte. Acest tip de carbohidrați nu sunt descompuși de organismul uman și sunt extrem de sănătoși. Fibrele pot ajuta foarte mult procesul de digestie și nu numai. Pe lângă acestea, spanacul prezintă și zahăr, în cantități mici, sub formă de glucoză și fructoză.
Este o legumă foarte bogată în nutrienți. Conține cantități mari de carotenoizi, vitamina C, vitamina K, acid folic, fier și calciu. Antioxidanții din compoziția spanacului luptă împotriva stresului oxidativ și împiedică îmbătrânirea accelerată, dar și riscul de dezvoltare de cancer și/sau diabet.
Spanacul sporește și starea de sănătate a ochilor, prin intermediul carotenoizilor. Ochii conțin, la rândul lor, zeaxantină și luteină (carotenoidele care dau culoarea unor legume). Acești pigmenți protejează ochii de daunele cauzate de lumina puternică a soarelui, spun specialiștii în sănătate.
Leguma mai conține și alți doi compuși (MGDG și SQDG) care pot încetini dezvoltarea cancerului. Un studiu citat de HealthLine arată că acești doi compuși au încetinit creșterea unor tumori la nivelul colului uterin, în cazuil unui pacient. Dimensiunea tumorilor a scăzut, potrivit sursei citate. Pe lângă acești doi compuși, și nivelul mare de antioxidanți favorizează reducerea riscului de dezvoltare a cancerului.
Nu în ultimul rând, spanacul conține cantități mari de nitrați. S-a demonstrat că ajută la echilibrarea tensiunii arteriale. Nitrații au fost asociați de cercetători și cu scăderea riscului de dezvoltare a bolilor de inimă.