Alimentul iubit de români despre care s-a crezut că este pericol pentru sănătate. Mihaela Bilic a schimbat tot ce știam
Mihaela Bilic face lumină în cazul unui aliment, care de-a lungul anilor a fost considerat nociv pentru sănătatea noastră. Este vorba despre carnea roșie, care după o nouă metodă de evaluare a studiilor științifice a fost declarată nevinovată. Iată ce spune nutriționistul.
Este sau nu carnea roșie un pericol pentru sănătate?
De-a lungul timpului, mai multe studii au scos la iveală faptul că, ar exista o legătură între acest aliment și bolile precum cancerul. Însă, noile studii le contrazic pe cele vechi și susțin că, la baza acestor boli nu ar sta consumul de carne roșie ci mai degrabă stilul de viață dezechilibrat. Mihaela Bilic vine și cu explicația.
„De exemplu în cazul studiilor referitoare la consumul de carne roșie în legătură cu cancerul și bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informații esențiale: cei care mănâncă multă carne au obiceiul să consume mai puține legume, au tendința să fumeze mai mult sau/și sunt mai sedentari decât restul populației? Dacă facem analiza într-un context mai amplu, concluzia este că nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibrat”, susține nutriționistul.
Citește și: Alimentele pe care să nu le reîncălzești niciodată. Sunt un pericol pentru sănătatea ta
Cum au ajuns cercetătorii la această decizie?
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, cercetătorii de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății (IHME), au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. Practic, acest nou sistem ia în calcul mai mulți factori, precum și stilul de viață. În urma acestor noi studiim cercetătorii au descoperit un lucru surprinzător. Se pare că, nu s-a găsit nicio asociere care să ducă la o încadrare mai mare decât două stele!
„Există cauzalitate redusă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică și nicio legătură între consumul de carne și accidentul vascular cerebral”, spune Mihaela Bilic.
„Dovezile unui risc cardiovascular direct legat de consumul regulat de carne roșie sunt foarte slabe, până la punctul în care putem spune că probabil nu există niciun risc”, a declarat dr. Steven Novella, președintele New England Skeptical Society.
Citește și: Nu mai pune acest aliment în salată. Dr. Mihaela Bilic: „Efectele asupra siluetei sunt diferite”
”Carnea a fost declarată nevinovată”
Astfel, carnea roșie a fost declarată nevinovată. Însă, cu toate acestea, Mihaela Bilic vine cu o recomandare și vă sfătuiește să consumați acest aliment alături de legume.
„Cu doar două stele în clasament, carnea a fost declarată nevinovată. Dar pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!”
Citește și: Dieta pe care o ține Mihaela Bilic. Ce aliment a înlocuit din consumul zilnic, de fapt