Alimentul inedit care a apărut în România. Cât costă 100 de grame, prețul este uriaș

de: Sabina Anastasia
22 01. 2023

Alimentul inedit care a apărut în România. Uniunea Europeană l-a aprobat, recent. În țara noastră, este comercializat de către o societate specializată în vânzarea de produse bio, cu sediul în orașul Baia Mare. Prețul produsului ce a stârnit controverse în spațiul public este pur și simplu halucinant. Cât costă 100 de grame.

Alimentul inedit care a apărut în România

Liderii Uniunii Europene au aprobat, recent, comercializarea Acheta Domesticus. Este vorba despre un greiere de casă, transformat în făină. Produsul a primit undă verde de la Bruxelles pentru a fi vândut în toate statele membre ale blocului comunitar. De la aflarea veștii cu pricina, în spațiul public au luat naștere tot felul de controverse.

Între timp, făina de greiere a apărut chiar și în România. Produsul este comercializat de către o firmă specializată în vânzarea de produse bio, care are sediul în municipiul Baia Mare. El reprezintă, practic, o pulbere uscată parțial degresată de greier de casă, 100% măcinați, potrivit explicațiilor oferite de către reprezentanții societății comerciale.

„(Oamenii sunt – n.r.) genetic diferiți față de greieri și nu există pericolul să putem lua vreo boală de la ei”, explică reprezentanții firmei specializate în vânzarea de produse bio, care comercializează făină de greiere.

Ce conține și cum este produsă făina de greiere

Făina de greiere ce a început să apară și în rafturile magazinelor din România. Nu conține, conform sursei citate, niciun fel de aditivi alimentari, nici chimicale, conservanți și/sau antibiotice. Insectele nu prezintă risc la bacterii, spre deosebire de animale, au explicat comercianții, astfel încât nu ar reprezenta vreun pericol la adresa sănătății.

Făina de greiere este realizată 100% din greieri. Potrivit producătorilor, noul produs ce a ajuns pe piața din România conține proteine de aceeași calitate precum cele din carnea de vită (70% proteine). În schimb, prezintă mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).

Conducerea societății citate a explicat și cum se produce făina de greiere. Mai întâi, greierii mari, fără aripi, sunt puși la uscați. După procesul de uscare, insectele sunt bine spălate, după care sunt tratate chimic. Ulterior, se lasă la uscare lentă, cu scopul de a maximiza toate proprietățile greierilor ce sunt benefice organismului, spun reprezentanții firmei. După ce au fost uscați lent, greierii sunt transformați în făină.

Preț halucinant pentru 100 g făină de greiere

Făina de greieri reprezintă o excelentă sursă de aminoacizi pentru organismul uman, potrivit farmesalmanac.com. Produsul conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. Cu alte cuvinte, este o formă de proteină completă. Prezintă, astfel, beneficii triple, în comparație cu friptura și duble, în comparație cu carnea de pui.

Chiar și așa, suma de bani pe care trebuie românii să o scoată din buzunare pentru a cumpăra făină de greiere este pur și simplu halucinantă. Doar 100 de grame de făină de greier Acheta domesticus costă nu mai puțin de 96, 25 lei, potrivit sursei citate. Asta înseamnă că, pentru un kilogram de făină de greiere Acheta domesticus, consumatorii trebuie să plătească nu mai puțin de 962,5 lei.