Alimentul care va suferi noi scumpiri. Exportul se restricționează. Vești crunte pentru români
În momentul de față, India este cel mai mare producător de zahăr din lume și al doilea cel mai mare exportator din lume, pe primul loc fiind Brazilia. La doar câteva zile după ce a interzis exporturile de grâu, India a restricționat vânzarea de zahăr pe piețele internaționale.
Zahărul va fi mai scump
Guvernul indian a declarat că va limita exporturile de zahăr la 10 milioane de tone pentru sezonul de comercializare care va avea loc în septembrie, astfel încât să țină prețurile sub control.
De asemenea, guvernului lui Narendra Modi a precizat că trebuie să țină stocurile de zahăr în țară după „creșterea fără precedent a exporturilor” de anul trecut. Vânzătorilor li s-a cerut să solicite „permisiunea specifică” din partea autorităților pentru orice export de zahăr între 1 iunie și 31 octombrie.
În anul de comercializare octombrie 2021 – septembrie 2022, fabricile de zahăr din India au semnat până în momentul de față contracte pentru exporturi de circa 9 milioane de tone.
Potrivit datelor guvernamentale, India a exportat, în perioada precedentă de 12 luni, 7 milioane de tone de îndulcitor către diferite țări, fiind cea mai mare cantitate din ultimii ani.
Prețuri mai mari din cauza războiului
Pe lângă India, care a decis să restricționeze importurile de zahăr, Malaezia a decis și ea să restricționeze exporturile de pui către vecinii săi. Guvernul a precizat că „prioritatea guvernului este propriul popor”.
India a interzis, cu câteva zile în urmă, exporturile de grâu. Acest lucru a crescut prețurile substanțial, având în vedere că țara este al doilea cel mai mare producător din lume. China este pe primul loc când vine vorba despre producția de grâu, însă nu este un exportator important de această marfă.
„Regulamentul nostru privind exporturile nu ar trebui să afecteze piețele globale. Continuăm să permitem exporturile către țările și vecinii vulnerabili”, a declarat Marți, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, ministrul indian al comerțului, Piyush Goyal.
Toate prețurile la alimente, și nu numai, au început să crească după invazia Rusiei în Ucraina. Conform specialiștilor, prețurile globale vor rămâne ridicate până la sfârșitului anului 2024, a declarat Banca Mondială.
Mai mult de atât, din păcate, se așteaptă ca prețurile la alimente să crească cu aproximativ 22,9% anul acesta, determinate de o creștere de 40% a prețurilor la grâu, potrivit aceleiași sursă.