Alimentul care va deveni un lux pentru români. Este consumat zilnic, dar prețul crește enorm
Cafeaua este unul dintre alimentele preferate ale românilor. Cei mai mulți dintre oameni își încep diminețile savurând cu o ceașcă de cafea, pentru a căpăta un boost de energie, reușind să ducă la bun sfârșit toate activitățile planificate pentru ziua respectivă. Potrivit studiilor recente, cafeaua ar putea deveni un adevărat lux pentru cetățenii țării noastre, din cauza prețurile exorbitante.
Cu cât a crescut prețul cafelei față de 2021
Cine nu vrea să se bucure de o ceașcă de cafea la primele ore ale dimineții? Cu toate acestea, autoritățile avertizează că plăcerea de a bea o ceașcă de cafea în fiecare zi ar putea deveni un adevărat lux pentru români.
Rata anuală a inflației este în continuă creștere din octombrie 2021, iar prețurile alimentelor au explodat, în special în ultimele luni de zile. Cei care vor dori să savureze o cafea cu lapte, vor trebui să scoată sume considerabile din buzunar pentru a cumpăra o cutie de lapte integral, al cărui preț s-a majorat cu 24,3% din luna august a acestui an.
De asemenea, prețul zahărului a crescut cu 33,4%, față de anul trecut. Analizând cele mai semnificative creșteri de prețuri pentru fiecare produs, Lituania și Estonia sunt campioane la trei din patru produse: cafea și lapte proaspăt cu conținut scăzut de grăsimi în ambele, lapte proaspăt integral (45,8%) în Lituania și zahăr (81,2%) în Estonia.
Potrivit celor de la Profit.ro, prețul zahărului a crescut cel mai mult în țări precum Polonia (109,2%), Estonia (81,2%), Letonia (58,3%), Bulgaria (44,9%) și Cipru (43,2%). În privința prețului cafelei, cele mai mari creșteri în august 2022 au fost în Finlanda (43,6%), Lituania (39,9%), Suedia (36,7%), Estonia (36,4%) și Ungaria (34,3%).
De ce este recomandat să bei cafea combinată cu ceai
„Fanii laptelui din Ungaria, Lituania și Croația s-au confruntat cu creșteri semnificative ale prețurilor, atât la laptele proaspăt integral cât și în cazul laptelui proaspăt cu conținut scăzut de grăsimi.
Cel mai semnificativ avans al prețului laptelui proaspăt integral în august 2022 a fost în Ungaria (51,7%), Lituania (46,8%), Croația (43,5%), Cehia (43,3%) și Letonia (40,1%), iar în cazul laptelui proaspăt cu conținut scăzut de grăsimi în Lituania (50,2%), Croația (41,2%), Estonia (38,9%), Germania (30,6%) și Ungaria (30,1%).”, notează sursa citată.
Specialiștii recomandă ca oamenii să bea cafea combinată cu ceai între orele 10.00 si 12.00, nu la primele ore ale dimineții. Explicația este foarte simplă, deoarece atunci scade nivelul de cortizol din organism și simțim nevoia de un plus de energie.
Pe de altă parte, ceaiul te relaxează și îți conferă energie pe tot parcursul zilei. Mai mult de atât, majoritatea preferă să înlocuiască faimoasa cafea cu ceai negru. Alții sunt de părere că, atunci când amesteci părți egale de cafea și ceai, cu puțin lapte, aroma băuturii va fi mult mai puternică, iar tu te vei bucura de un gust unic.