Vești proaste pentru milioane de români! Un aliment se scumpește din nou, iar bugetul familei va avea din nou de suferit. Despre ce este vorba și din ce cauză a crescut prețul din dreptul acestuia?
Scumpirile nu i-au ocolit deloc pe români în special în perioada afectată din toate părțile de pandemia de coronavirus. Din păcate, acum aflăm că pâinea se scumpește din nou din cauza recoltei slabe de grâu și a creșterii de preț pentru electricitate, gaze naturale și carburanți.
Scumpirile în lanț au adus ca prețul unei franzele de 300 de grame să ajungă la 1.5 lei până în decembrie. În prezent, prețul unei astfel de pâini este de 1.2/1.3 de lei, potrivit reprezentanților Rompan. Anul acesta producțiile de grâu au fost mai mari, dar calitatea acestuia a fost afectată puternic de ploi.
Situația stă aproape la fel și în alte țări unde din cauza averselor abundende o parte din grâu a ajuns să fie folosit ca nutreț. Din păcate, doar jumătate din recolta de grâu din 2021 este suficient de bună pentru panificație, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal.
Alimentele s-au scumpit cu 2.17% în intervalul cuprins între iunie 2020 – iunie 2021, prețurile de consum au crescut cu 0.3% în iunie 2021, iar rata anuală a inflației a ajuns la 3.9%, arată datele oficiale din partea Insitutului Național de Statistică.
Dintre mărfurile nealimentare cel mai mult s-a scumpit energia electrică. De asemenea, prețurile la țigări au crescut și ele cu 7.03% în perioada iunie 2020 – iunie 2021, iar combustibilii cu 11.75%. În categoria servicii cel mai mult s-au scumpit cele poștale, cu 5.53% în iunie 2021 față de iunie 2020.
Recuperarea post pandemie încă este în plină desfășurare la nivel mondial. Economia se luptă să țină pasul după ce cererea a revenit, dar problemele generate de contextul actual continuă să dea bătăi de cap tuturor.
„Nu am avut niciodată ceva atât de violent și de rapid, atât în ceea ce privește căderea, cât și revenirea”, spune George Calhoun, directorul în cadrul institutului de tehnologii din New Jersey.
„Este clar că revenirea economică a creat o mulțime de perturbări, nu doar în lanțurile de aprovizionare, ci și în modelele de afaceri”. Neglijarea inflației lasă economiile globale să stea pe o bombă cu ceas”, au avertizat și economiștii Deutsche Bank.
Oficialii Rezervei Federale din SUA spun că „deși este necesară o vigilență permanentă, datele privind inflația și ocuparea forței de muncă par să reflecte până acum o problemă de aliniere temporară a cererii și ofertei care ar trebui să dispară pe măsură ce creșterea cererii se normalizează, redeschiderea este finalizată și oferta se adaptează la noul normal post-pandemic.”