Alimentul care s-a scumpit enorm în România. A ajuns la prețuri imense în 2023

Alimentul care s-a scumpit enorm în România. A ajuns la prețuri imense în 2023
Alimentul care s-a scumpit enorm in Romania. A ajuns la preturi imense in 2023

Odată cu creșterea inflației în România, foarte multe produse alimentare s-au scumpit, iar consumatorii trag un semnal de alarmă cu privire la acest lucru. Unul dintre alimentele preferate ale românilor a ajuns extrem de costisitor. Micul dejun a devenit mult mai scump. Despre ce este vorba.

Cât de mult s-au scumpit ouăle în supermarketurile din România

Oul reprezintă unul dintre alimentele cele mai sănătoase, susțin specialiștii, conținând proteine și substanțe nutritive benefice organismului uman.

Pentru că reprezintă baza oricărui mic dejun sănătos, românii obișnuiesc să achiziționeze destul de des cofrage de ouă de la magazin. Acesta poate fi consumat ca atare, fiert sau prăjit, sau poate fi folosit ca ingredient principal în diverse rețete, de la dulciuri până la paste, tocănițe sau ciorbe.

Statisticile arată că, de câteva luni încoace, patronii de restaurante din România fac eforturi substanțiale pentru a avea ouă în stoc. Motivul principal îl reprezintă scumpirea prețurilor ouălor din magazine și piețe.

Conform specialiștilor, fermierii și producătorii din toate zonele țării ar fi dublat prețul ouălor în ultimele 365 de zile.

„Unul dintre principalii producători a avut o sincopă în producție, sau a exportat mai mult, și toți ceilalți care se aprovizionau de acolo au migrat către ceilalți producători sau distribuitori locali. Și atunci s-a resimțit și la noi.

În luna decembrie a fost o sincopă în aprovizionare și unul dintre furnizorii noștri ne-a amânat una dintre livrări din cauza stocului limitat.”, declară patronii localurilor autohtone, notează cei de la Știrile PRO TV.

Gripa aviară a ucis milioane de păsări

Conform monitorizării Comisiei Europene, prețul alimentelor a început să crească de la începutul anului trecut, a avut un boom în octombrie 2022, iar în decembrie anul trecut, prețul ouălor a atins un nivel record.

De asemenea, majorarea de preț este mult mai mare decât în alte țări. Linia care reprezintă România urcă într-un ritm mult mai accelerat decât ce s-a întâmplat în Franța, Spania ori Italia, de exemplu. Și chiar mai mult decât media europeană.

În Japonia și Statele Unite ale Americii ar fi vorba despre o criză a ouălor, din cauza răspândirii gripei aviare, care a ucis milioane de păsări, iar inflația tot mai mare a dus la scumpiri fără precedent la raft.

Urmăriți Playtech.ro și pe