Alimentele pe care trebuie să le consumi la micul dejun. Așa nu ți se mai face foame câteva ore

de: Năstase Mirabela
10 07. 2021

Micul dejun este considerat de specialiștii în nutriție cea mai importantă masă a zilei. Astfel, nutriționistul italian Luca Colucci a spus din ce este compus ”combustibilul zilei”: grăsimi, fibre și proteine.

Alimentele pe care trebuie să le consumi la micul dejun

De altfel, un meniu prea bogat în zahăr o să producă, numai pentru scurt timp, o stare de sațietate, după care urmează starea de oboseală bruscă. Însă din ce anume se compune un meniu? Specialistul a declarat:

”Un mic dejun își propune să includă alimente de interes pentru organism. În meniul de dimineață trebuie să existe trei elemente care să reducă foamea și să dea corpului combustibil zilei: grăsimi, fibre și proteine. Dacă este prea bogat în zahăr, te vei simți plin o oră, atunci vei experimenta oboseală bruscă din cauza scăderii zahărului din sânge și de dorința de a mânca carbohidrați se va întoarce”, a spus acesta.

Ce combinații de alimente poți face la micul dejun

Este renunțarea la pâine o soluție?

”Dacă nu renunțați la pâine, optați pentru una făcută cu făină integrală de grâu de calitate, care oferă mai multe proteine, fibre, vitamine, minerale și nu crește excesiv nivelul zahărului din sânge. Practic, alegeți o pâine integrală cu semințe sau secară. Pentru a satisface cota de grăsime de dimineață, primiți undă verde pentru untul organic, miere sau gem făcut în casă. Completați totul cu un iaurt, în care puteți rupe o banană, ceai sau cafea”.

Astfel că multe combinații devin posibile.

”Pâine prăjită integrală cu unt asociată cu brânză cu conținut scăzut de grăsimi și, de preferință, tare, deoarece este mai bogată în proteine. De asemenea, puteți completa pâinea prăjită cu unt cu albușuri de ou organice, fierte sau amestecate, sau cu felii de pui sau curcan. Puteți, de asemenea, să beți un smoothie de legume, avocado, morcov, lămâie și ghimbir și să savurați din când în când un ou prăjit. În cele din urmă, puteți lua un mic dejun mediteranean adăugând ulei de măsline pe pâine prăjită cu puțină brânză feta și câteva nuci sau semințe de ulei. Pentru o doză proaspătă de vitamine, o porție, aproximativ 200 de grame, de fructe proaspete de sezon: piersici, prune, caise sau fructe de pădure”, a mai zis specialistul italian.

Micul dejun este mâncarea care se ia de regulă dimineața și este în mare măsură considerată cea mai importantă a zilei. De obicei, micul dejun constă din produse bogate în valoare energetică, spre exemplu pâine, șuncă, brânză, cereale, legume fragede, marmeladă, ouă și este servit cu băuturi calde, precum ceai, lapte, cafea, sau suc.