Alimentele pe care să nu le mai consumi dacă ești răcit sau ai gripă. Ignoră-le total, îți fac și mai mult rău

de: Ioana Bucur
04 01. 2024

Produsele pe care le consumăm zi de zi au un impact major asupra sănătății organismului uman, în special în perioadele în care suntem bolnavi. În timp ce unele pot ajuta procesul de recuperare, altele fac mai mult rău. Află, din rândurile de mai jos, care sunt alimentele pe care să nu le mai consumi dacă ești răcit sau ai gripă.

Alimentația, un factor esențial

Alimentația joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului uman, în special în perioadele în care ne confruntăm cu anumite boli sau infecții.

În urma numeroaselor cercetări, s-a descoperit că există câteva produse – cele mai multe dintre ele fac parte din meniul nostru zilnic – care au impact negativ asupra procesului de vindecare a corpului.

Pe lista cu alimentele pe care să nu le consumi dacă ești răcit sau ai gripă apar produse precum carnea roșie, lactatele și, în mod surprinzător, unele legume.

Acestea sunt alimentele pe care să nu le mai consumi dacă ești răcit sau ai gripă

Carnea roșie

Impactul cărnii roșii asupra producției de mucus a fost cercetat de ani de zile, deși nu s-a confirmat definitiv că acest tip de carne crește producția de mucus.

Cu toate acestea, se crede că prin consumarea acestui aliment s-ar putea agrava secreția și acumularea de mucus în tractul respirator. Prin urmare, în cazuri de răceală, gripă sau afecțiuni similare, este de preferat să se evite carnea roșie.

Te-ar putea interesa și: Câte calorii aveau voie să consume românii în anii ’80. Nicolae Ceauşescu şi raţionalizarea alimentelor

Produse lactate

În multe cazuri, oamenii susțin că, după ce au consumat iaurt, lapte sau alte produse lactate, au simțit o schimbare în textura salivei sau mucusului secretat când sunt răciți sau au gripă. Acest lucru nu a putut fi confirmat însă de cercetători.

Grâul

Grâul, din pricina glutenului din compoziția sa, poate contribui semnificativ la producția excesivă de flegmă, indică unele studii. Reducerea aportului în timpul unei răceli sau gripă poate ajuta la ameliorarea congestiei.

Unele legume

Porumbul, varza, cartofii și cartofii dulci nu ar trebui să se regăsească în meniul de zi cu zi când suntem avem o infecție a tractului respirator.

Băuturi care deshidratează organismul

Consumul de băuturi răcoritoare sau băuturi carbogazoase în timpul unei infecții respiratorii nu este o idee bună, deoarece aceste băuturi conțin cantități mari de zahăr și alte componente care pot deshidrata organismul, ceea ce poate face dificilă eliminarea excesului de mucus.

Te-ar putea interesa și: Alimentele care îți strică memoria pe termen lung. Specialiștii de la Harvard au făcut lista